Omiljeni, ali stvaraju bore: Ova dva pića žene treba da izbegavaju jer ubrzavaju starenje kože

Vesti 26.12.2023 17:54 0

Za lep ten i nežnu kožu lica, nisu važne samo kreme, već i životne navike. Između ostalog, na izgled kože utiče i ono što pijete.

žena

Shutterstock

U četrdesetim godinama se pojavljuju bore, a koža gubi elastičnost i sjaj. To je prirodno, ali u ovim godinama možete učiniti nešto dobro za svoje lice i u rutinu dodati proizvode s vitaminom C. Neophodno je svakodnevno čistiti kožu preparatima koji uklanjaju nečistoće. Treba obratiti pažnju i na kvalitetan san.

Na sjaj i elastičnost kože utiču i životne navike, poput hrane, napitaka, fizičke aktovnosti. Ova dva napitka žene posle četrdesete ne bi trebalo da piju u velikim količinama jer mogu isušiti kožu i nepovoljno uticati na njenu elastičnost.

žena

Shutterstock

 

Kafa

Ako je pijete u umerenim količinama, nema razloga za brigu. Ali treba imati na umu da kafa ima diuretski učinak, pa dermatolog dr Nadira Kuazija kaže da ''zbog kafe koža može biti suva i dehidrirana, posebno ako se prekomerno konzumira''. Previše kafe smanjuje sjaj i elastičnost kože, posebno ako je piješ sa šećerom. Zato savetuje prelazak na crnu kafu bez šećera.

Preterana konzumacija prerađenog šećera uzrokuje oštećenje kolagena i elastina u koži. To smanjuje elastičnost kože te je čini sklonom dehidraciji i pojavi bora. Dakle, bolje se odlučiti za opciju bez šećera.

limenka

Shutterstock

 

Gazirani sokovi

Često se piju na slavljima, ali gazirana pića zapravo stvaraju više štete nego koristi. Puna su šećera i hemikalija. "Hemikalije, poput fosfora, kalijuma i kofeina ispiraju minerale iz kostiju i mogu oštetiti ćelije u telu. Šećer u gaziranom soku jedan je od vodećih uzroka dijabetesa, koji takođe može dovesti do preranog starenja'', kaže dermatolog Šeril Rouz. Gazirani sok takođe izaziva dehidraciju, što kožu čini sklonom borama. Birajte sveže sokove ili vodu. Voda je ključna jer hidrira telo i pomaže izbacivanje gaziranih pića i previše kofeina.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading