Lepi i negovani i u šestoj deceniji: Očuvajte mladolikost uz ove čudotvorne savete, zaista deluju

Vesti 26.01.2024 09:27 0

Zrelu kožu treba tretirati blagim, neiritirajućim sredstvom za čišćenje...

žena

Shutterstock

Dobra nega lica u pedesetim zaista može da promeni vaš izgled i podmladi vas. Evo kako ona treba da izgleda

Prosto je tako: zahvaljući prirodi i gravitaciji, u srednjim godinama postaju upadljivi znakovi starenja: duboke bore, pege od sunca, gubitak volumena kože. Od najboljeg načina da smanjite bore do najsnažnijih maski za posvetljivanje i obnavljanje volumena – sakupili smo sve savete koji su vam neophodni da napravite najbolju rutinu nege lica koja će vas podmladiti u pedesetim.

lice

Unsplash

 
Najbolja nega lica u pedesetim

Naravno, vaša rutina mora pratiti vaše specifične potrebe. Ipak, postoji nešto zajedničko svim ženama u pedesetim: gubitak kolegena i elastičnosti. Dakle, evo šta bi bazna nega kože u pedesetim morala da pokrije: 

Očistite i tonirajte

Nepotrebno je reći da najbolja nega lica za žene starije od 50 godina počinje svakodnevnim čišćenjem lica. Zrelu kožu treba tretirati blagim, neiritirajućim sredstvom za čišćenje koje neće skinuti sa kože njena prirodna ulja ili iritirati suvu i osetljivu kožu. Za one sa suvom kožom, najbolje je sredstvo za pranje lica koje pruža dobru zaštitu barijere kože. Recimo, sa ceramidima. Nakon umivanja, micelarne vode, jako je važno korišćenje tonika koji kontroliše pH.

Piling, ali bez preterivanja

Što se tiče pilinga, i fizički (piling) i hemijski (AHA i BHA) mogu se koristiti na zreloj koži – ali  sa oprezom. Kod žena starijih od 50 godina, spoljašnji sloj kože postaje tanji i delikatniji.

Piling

Shutterstock

 

Da ne biste izazvale kontraefekat, važno je da izaberete minimalistički pristup fizičkom pilingu. Nakon pilinga jednom do dva puta nedeljno, obavezno nanosite umirujući eliksir sa sastojcima poput kamilice i ceramida.  Za blagi hemijski piling, uvek birajte blaga sredstva, ona koja sadrže i glikolnu ili salicilnu kiselinu.

Priuštite sebi masažu lica

Kada je tema nega lica u pedesetim, mora se reći: dnevna masaža lica čini čuda za kožu u bilo kom uzrastu, ali je posebno transformativna za zreli ten. Ovi alati za lepotu mogu da porade na oblikovanju mišića lica, odnosno definisanju jagodica i vilice. Uz to mogu da poboljšaju protok krvi, promet ćelija, toniranje tkiva i podstaknu proizvodnju kolagena. Nakon masaće gua ša kamenom ili nekim od facijalnih masažera, obavezno licu priuštite hladni tretman i umirenje kamilicom, piše Lepota i Zdravlje.

Vratite gubitak volumena dodatnom hidratacijom

Počevši od 30-ih i 40-ih godina, nivoi hijalurona počinju da opadaju, što čini fine linije i duboke bore uočljivijim. Kada se primenjuje lokalno, hijaluronska kiselina može pomoći u obnavljanju i zadržavanju vlage u ćelijama, zbog čega je tako čest sastojak i u serumima i u hidratantnim kremama – posebno u formulama koje ciljaju na zrelu kožu. Od pedesete pređite sa kreme na serume koji su jači i efikasniji.

Počnite sa retinolom i vitaminom C

Za bore, hiperpigmentacije i nevidljivo fotooštećenja, retinol je čudesan lek. Ovaj derivat vitamina A koji, kada se primenjuje lokalno, podstiče obnavljanje kože, osvetljava ton kože, uklanja hiperpigmentaciju i pomaže u proizvodnji kolagena. Retinol može biti posebno koristan u sanaciji područja oko očiju, radeći u kombinaciji sa peptidima kako bi stimulisao novi kolagen.

krema

Shutterstock

 

Još jedan ključni sastojak za posvetljavanje dosadnog tena i brisanje mrlja od sunca je vitamin C, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji izazivaju oksidativni stres i starenje kože. Moćni antioksidans takođe radi na uklanjanju hiperpigmentacija.

Maska za optimizaciju lica

Nega lica u pedesetim mora da uključuje maske za lice. One su odlične za hidrataciju i isporuku dodatnih terapeutskih sredstava. Masku možete proširiti na vrat i dekolte. Ako je koža ekstra suva ili želite da vam ten bude glatkiji i zategnutiji za posebnu priliku, probajte maske za zatezanje sa hijaluronom i peptidima.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading