Piling za svaki tip kože: Evo koji će vam najviše prijati i koliko često ih da ih nanosite na lice

Vesti 02.12.2023 14:21 0

Osobe koje imaju masnu kožu i sklonost ka aknama, mogu tolerisati češće hemijske pilinge, ali...

Piling

Shutterstock

Od viška i te kako može da boli glava kada je o pilingu za lice reč. Koliko često treba raditi piling u skladu sa tipom kože?

Verovatno ste već čuli da je piling važan za zdravu kožu. Ali postavlja se pitanje koliko česte treba da se praktikuje. Pojedini pilinzi su prilično agresivni i mogu izazvati više štete nego koristi ako se koriste prečesto. Učestalost pilinga zavisi od mnogo faktora, uključujući tip kože (masna, suva ili kombinovana), nivo osetljivosti, stanja kože (kao što su akne ili tamne fleke), kao i ostalih proizvoda koje koristite u rutini.

Nega lica

Shutterstock

 
Koliko često treba raditi piling i zašto nam je uopšte potreban

“Ako primetite da vam lice sivo ili grubo, možda je za to krivo nakupljanje starih, mrtvih ćelija kože. A to piling vrlo uspešno rešava”, objašnjava dermatolog dr Karmen Kastilja, vanredni profesor na Icahn School of Medicine na Mount Sinai u Njujorku. Istraživanja su takođe pokazala da piling može izjednačiti ton kože i pomoći u uklanjanju tamnih mrlja. To je zato što može pomoći u smanjenju pigmenta (melanina) odgovornog za promenu boje.  Još jedna potencijalna prednost: piling prevenira bubuljice jer sprečava nakupljanje mrtvih ćelija kože i nečistoća u porama.

Vrste pilinga
Postoje dve vrste pilinga:
  • Fizički piling, koji uključuje mehaničko uklanjanje stare kože, obično pomoću sunđera, četkica, pilinga za lice ili rukavice za skidanje šminke.
     
  • Hemijski piling, u kome lokalne kiseline rastvaraju mrtve ćelije.

“Sa prvom metodom, abrazivni sastojci poput pirinča u prahu i granula soli ili šećera će fizički izbaciti te nakupine sa površine kože”, kaže dermatolog dr Emili Lebovic Luks. “Ova vrsta pilinga se oslanja na trenje sitnih čestica o lice kako bi se uklonile te mrtve ćelije kože.”

Piling

Shutterstock

 

Obe doktorke upozoravaju da je veća verovatnoća da će fizički piling izazvati mikrotraumu i iritaciju – zbog čega bi trebalo da potražite super nežan piling. S druge strane, hemijski pilinzi ne zahtevaju trljanje ili ribanje. Umesto toga, uobičajeni oblici kao što su alfa-hidroksi kiseline (AHA)—uključujući glikolnu, bademovu i mlečnu kiselinu—i beta-hidroksi kiseline (BHA), kao npr. salicilna kiselina, deluje tako što „olabave veze između mrtvih ćelija i nežno ih uklanjaju, te iza sebe ostavljaju noviji, svežiji sloj kože”, kaže dr Kastilja.

Ali, “ipak morate biti oprezni, jer, u zavisnosti od njihovih tačnih sastojaka i koncentracije, hemijski pilinzi ponekad mogu biti previše oštri za osetljivu kožu”, dodaje dr Kastilja. Obe metode mogu biti odlične za ten, ali prekomerni piling može oštetiti kožnu barijeru – zaštitni sloj koji sprečava izlazak vlage. Zato je ključno odabrati pravu rutinu pilinga u skladu sa tipom i potrebama kože.

Piling lica u skladu sa tipom kože
U zavisnosti od vašeg tipa kože, koliko često treba raditi piling?
Suva ili osetljiva koža

Kratak odgovor: “Jednom nedeljno je dobra polazna tačka”, kaže dr Kastilja. “Proizvodi za piling mogu ukloniti ne samo mrtve ćelije, već i prirodna ulja, što može rezultirati isušivanjem kože. Ako se vaše lice i dalje oseća dobro nakon nekoliko nedelja – što znači da nema peckanja, ljuštenja ili svraba – onda možete raditi piling i dva puta nedeljno”. Masna ili kombinovana koža

Dermatolizi preporučuju korišćenje hemijskog pilinga dva, možda tri puta nedeljno. “Masna koža može prilično da toleriše sve vrste kiselina”, kaže dr Kastilja, “a pošto su manje intenzivni od fizičkih pilinga, neke osobe mogu da ih koriste i svakodnenvo”. Konkretno, salicilna kiselina je odličan izbor za osobe koje imaju masnu kožu, jer je lipofilana, što znači da je u stanju da rastvori i osuši ulja. Kada je u pitanju fizički piling, “ne treba ga koristiti češće od jednom nedeljno”, smatra dr Lebovic. Koža sklona aknama

“Bez obzira da li imate suvu ili masnu kožu, ako ste skloni aknama, treba da budete oprezni kada je o pilingu reč”, savetuje dr Kastilja. Iako su AHA i BHA efikasne u smanjenju nakupljanja ulja, prljavštine i mrtve kože koje mogu uzrokovati bubuljice, ako ih koristite prečesto, ove kiseline mogu narušiti kožnu barijeru i izazvati nove akne.

akne

Shutterstock

“Osobe koje imaju masnu kožu i sklonost ka aknama, mogu tolerisati češće hemijske pilinge, ali je neophodna dekvatna nega nakon pilinga”, kaže dr Lebovic. Počnite s jednim pilingom nedeljno i pratite kako koža reaguje na njega (da li je upaljena, da li svrbi ili čak bolna). “Ako je sve u redu, možete raditi piling dva do tri puta nedeljno”, smatra dr Kastilja.

I u ovom slučaju salicilna kiselina odličan je izbor – “deluje protivupalno i smanjuje proizvodnju sebuma koji doprinosi začepljenju pora”, kaže dr Lebovic. Obe doktorke preporučuju glikolnu kiselinu u prevenciji i suzbijanju akni, piše Lepota i Zdravlje. Koža sklona ekcemu ili rozacei

Ako imate posla sa bilo kojim od ovih hroničnih inflamatornih stanja, morate se obratiti dermatologu. On će vam reći da li možete i koliko često raditi piling lica. “Ne bih preporučila da to radite kod kuće osim ako o tome prvo ne razgovarate sa svojim lekarom”, savetuje dr Kastilja i posebno upozorava na fizičke pilinge (koji, opet, mogu biti posebno abrazivni).

maska

Shutterstock

 

Osobe koje imaju ekcem već se suočavaju sa oštećenom kožnom barijerom, tako da  prekomerni piling može izazvati pogoršanje stanja. Slično tome, osobe sklone rozacei imaju veoma osetljivu kožu koju je lako iziritirati, pa piling može povećati crvenilo i peckanje. Međutim, to ne znači da su pilinzi potpuno zabranjeni. Samo se prethodno konsultujte sa dermatologom. Koji je najbolji metod za piling lica

Počnimo sa proizvodima za fizički piling. “Većina njih su sredstva za čišćenje, tako da ih treba koristiti na vlažnoj koži”, kaže dr Lebovic. Takođe preporučuje da ih nanosite nežno i kružnim pokretima (kao što biste inače radili kada perete lice) i temeljno isperite kada završite.

Hemijske pilinge treba koristiti noću – to smatraju obe doktorke. “Koža se prirodno obnavlja dok spavate”, objašnjava dr Kastilja, tako da piling pre spavanja može da podrži ovaj proces. Plus, bez obzira na to koju kiselinu koristite, piling tokom dana može učiniti sveže polirano lice podložnije oštećenju od sunca.

piling

Shutterstock

 

Bez obzira na to da li vršite fizički ili hemijski piling, trebalo bi da izbegavate upotrebu jakih aktivnih sastojaka, kao što su dodatne kiseline za piling, tretmani za akne, retinol, drugi retinoidi ili vitamin C, u isto vreme. Jer ovi sastojci mogu povećati osetljivost kože ako se nanose odmah nakon pilinga.

Nakon pilinga, na lice treba nanositi “serume i hidratantne kreme sa nežnim, hidratantnim sastojcima kao što su umirujući niacinamid, ceramidi, glicerin i hijaluronska kiselina”, savetuju dr Kastilja i dr Lebovic.

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading