Rešenje za znojenje stopala i neprjatan miris postoji? U letnjim mesecima će vam pomoći ovi saveti

Vesti 05.06.2023 22:30 0

Znojenje stopala jedan je od zdravstvenih i estetskih problema koji muči velik broj žena u letnjim mesecima, a u nastavku saznajte kako da ga smanjite

Rešenje za znojenje stopala i neprjatan miris postoji? U letnjim mesecima će vam pomoći ovi saveti

Shutterstock

 

Jedan od neugodnijih problema specifičan za stopala u letnjim mesecima je pojačano znojenje. Za mnoge je ovo i vrlo neprijatan estetski problem jer se u letnjim mesecima nosi otvorena obuća.

Fascinantan je podatak da noga svakodnevno proizvede čak oko 25 decilitara znoja! Ipak kod većine taj znoj brzo ispari, ali kod nekih se zadržava u žlezdama, što može biti sjajno tlo za razvoj bakterija, ali i neugodnih mirisa. Pri rešavanju ovog problema neophodna je svakodnevna higijena stopala.

Redovna higijena je nužna

Nakon kupanja, optimalno je tabane i pete namazati kremama koje sadrže preparate poput salicilne kiseline, biljnih sterola i ureu. Redovna higijena stopala sprečiće širenje neugodnog mirisa, dok stručnjaci upozoravaju kako je zapravo gotovo nemoguće rešiti se mirisa stopala jer taj deo tela ima više lojnih žlezda od drugih. Zato je osim pranja i nege, važno ukloniti i zadebljanu kožu jer je ona idealna za razvoj mikroba.

Pravila koja treba da usvojite

Vrlo je važno voditi računa i o obući koju nosiš. Izbegavaj nošenje iste obuće nekoliko dana zaredom kako bi uspela da se osuši jer suprotno u suprotnom stvaraš idealno mesto za razmnožavanje bakterije. Takođe, izbegavaj pozajmljivanje tuđe obuće i čarapa, kao i nošenje tesne i neudobne obuće. U letnjim mesecima mahom nosimo otvorenu obuću, a ako se odlučiš na onu zatvorenu neka ona bude napravljena od prirodnih materijala koji će koži omogućiti da diše. Takođe, brojne žene se susreću s problemom mokrih nogu, a kako biste se rešili klizanja stopala u letnjoj obući ortopedi savetuju nanošenje dečijeg pudera koji uspešno apsorbira znoj.

U kupkama je spas

Pokazalo se već da je pravilna prevencija najvažniji deo uspešnog rešavanja ovog problema pa bi tako od pomoći mogle biti i slane kupke ili kupke s jabukovim sokom. Tri recepta na bazi soli i esencijalnih ulja pomoću kojih možes za samo petnaestak minuta relaksirati umorna i natečena stopala i sprečiti bakterijsku infekciju i znojenje.
Baza je ista, a to je da u posudu sipate toplu vodu i šaku ili dve morske kuhinjske soli. Ako ti je koža suva, u kupku stavi pola kašike maslonovog ulja. Pre kupke poželjno je odraditi i piling i na taj način se rešiti mrtvih ćelija kože, kako bi pripremila stopala za bolje upijanje eteričnog ulja.

A koja eterična ulja izabrati?

Tri do četiri kapi eteričnog ulja citronele i limunske trave deluju protiv znojenja, dok eterično ulje čajevca i lavande imaju antibakterijska svojstva. Upotreba tri do četiri kapi eteričnog ulja nane i eukaliptusa rashladiće umorna stopala. Ako si primetila da ti se stopala znoje više nego inače bilo bi dobro da kontaktiraš svog lekara kako biste rešili neke značajnije zdravstvene probleme.

Komentari (0)
Loading