Tri namirnice BLOKIRAJU loše bakterije: Jedite ih ako ne želite da vam SMRDI iz usta

Vesti 06.01.2023 15:15 0

Ovo su tri namirnice koje pomažu kod lošeg zadaha.

Tri namirnice BLOKIRAJU loše bakterije: Jedite ih ako ne želite da vam SMRDI iz usta

Shutterstock

Ne postoji ništa neprijatnije od lošeg zadaha. Iako "dolazi" iz mesta koje je blisko glavnom detektoru mirisa - nosu, ipak većina ljudi nije sigurna ili ne primećuje da ima ovaj problem. Zbog toga se osećaju nesigurno, a da se ne bi obrukali, preventivno stavljaju ruku na usta kad se obraćaju drugima, čime samo otežavaju komunikaciju.

Loš zadah nastaje kada se u pljuvački formiraju isparljiva jedinjenja sumpora. Glavni trik jeste da ih se rešite i problem će nestati. Ova jedinjenja stvaraju bakterije koje žive u ostacima hrane, zbog čega je dobra oralna higijena od ključnog značaja. Međutim, pored ovoga, postoje i drugi načini da se prevaziđe neprijatna miris. Na primer, probiotici pomažu.

Naučnici su objavili rezultate ispitivanja u kom je učestvovalo oko 300 ljudi. Analizirali su njihovu usnu šupljinu i ispitali da li postoje faktori koji uzrokuju razvoj ovih nezdravih bakterija – količinu plaka i organskih ostataka na jeziku. I pokazalo se da probiotičke namirnice, poput jogurta, miso supe ili hleba od kiselog testa, i te kako utiču na nestanak ovih bakterija.

Međutim, malo je verovatno da ćete uspeti da se rešite lošeg zadaha samo ako popijete jogurt. Jedan od kriterijuma uspeha je dobra oralna higijena, pa je važno da ne zaboravite da operete zube, ali i jezik, ističu stručnjaci.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading