Ovo su NAJSTARIJE farmerke na svetu: Prodate su za neverovatnu sumu, od cene će vam se zavrteti u glavi

Vesti 04.01.2023 09:04 0

Ko ne voli farmerke? Zbog toga nekada želimo da skupo platimo za par savršeno skrojenih pantalona od kvalitetnog materijala

Ovo su NAJSTARIJE farmerke na svetu: Prodate su za neverovatnu sumu, od cene će vam se zavrteti u glavi

Image courtesy of Holabird Western Americana Collections

Ali svakako ne onoliko koliko je potrošeno na najstarije farmerke na svetu na aukciji Holabird Western Americana Collections u Renu. 

Najstarije farmerke na svetu prodate za 114.000 dolara dolara, odnosno skoro 13 miliona dinara. Jedinstveni par pronađen je iz olupine SS Central America, koji je potonuo 1857. tokom putovanja od Paname do Njujorka. Par farmerki je toliko dugo izdržao pod vodom jer su pantalone bile zaključane u zarđalom kovčegu. Olupina broda je pronađena zahvaljujući Tomasu G. Tomsonu, koji je bio lovac na blago.

Prema rečima stručnjaka, pronađene farmerke pripadale su trgovcu iz Oregona i veteranu meksičko-američkog rata Džonu Dementu, koji je bio član posade SS Centralne Amerike.

Pantalone možda dolaze iz prvih kolekcija Levi Strausa.

Najstarije farmerke na svetu napravljene su od debelog materijala, sa pet dugmića za zakopčavanje. Prema rečima stručnjaka, legendarne pantalone možda potiču iz prvih kolekcija Levi Strausa, jer svojim krojem i stilom rasporeda dugmadi podsećaju na današnje modele ovog poznatog brenda.

Istoričarka Trejsi Panek rekla je za Bi-Bi-Si da veruje da nema dokaza da su pantalone pronađene u olupini zapravo Levijeve. Levi Straus je proizveo prvi par farmerki 1873. To je 16 godina nakon potonuća broda.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading