Šta je VAMPIRSKO zatezanje lica? Sve više žena se upušta u ovu proceduru PODLMAĐIVANJA

K.Ć. Vesti 27.10.2022 14:00 0

Izgleda prilično sablasno, zbog čega se popularno naziva vampirski lifting

Šta je VAMPIRSKO zatezanje lica? Sve više žena se upušta u ovu proceduru PODLMAĐIVANJA

Shutterstock

Preventivno deluje u procesu starenja kože, regeneriše je i podmlađuje. Vampirski lifting takođe pomaže u lečenju ožiljaka od akni i u borbi protiv ćelavosti.

Vampirsko zatezanje lica

Svoju medijsku popularnost duguje Kim Kardašijan, Žizel Bundšen i Džoani Krupi, ali je terapija plazmom bogatom trombocitima poznata medicini već skoro trideset godina. Vampirski fejslifting, jer to je naziv uz koji ga najčešće povezujemo, je tretman kojem se danas ne podvrgavaju samo poznate ličnosti.

Šta je VAMPIRSKO zatezanje lica? Sve više žena se upušta u ovu proceduru PODLMAĐIVANJA

Printscreen/Instagram

 

Plazma bogata trombocitima kasnih 1980-ih korišćena je u kardiohirurgiji, a zatim u sportskoj medicini i ortopediji za lečenje oštećenih tetiva i slomljenih kostiju. Metoda je ubrzala regeneraciju i zarastanje rana, a pre svega snažno je stimulisala proces obnove ćelija. Na ovaj faktor je estetska medicina skrenula pažnju i odlučila da ga koristi za tretmane podmlađivanja kože i stimulisanja rasta dlačica.

Šta je vampirsko zatezanje lica?

Za tretman se koristi plazma bogata trombocitima dobijena iz krvi. Sadrži prirodne sastojke koji stimulišu regenerativne procese u koži, a zbog činjenice da se koristi krv pacijenta, eliminiše se rizik od neželjenih neželjenih efekata. Da bi metod funkcionisao, moraju se ispuniti dva faktora. Prva je upotreba odgovarajuće epruvete koja će se koristiti za centrifugiranje plazme, a druga je brzina procesa centrifugiranja kojoj će krv biti podvrgnuta. Standardna epruveta se ne može koristiti za sakupljanje plazme, potreban je poseban komplet za autotransplantaciju.

Tokom procesa centrifugiranja dobija se plazma koncentrat bogat trombocitima, u kome se nalaze trombociti, stimulišući proizvodnju kolagena. Što više trombocita ima plazme, bolje rezultate možete očekivati od vampirskog liftinga lica.

Sama procedura nije najprijatnija. I pored anestezije odgovarajućom kremom, lice se bode iglom (igličasta mezoterapija ) na nekoliko desetina mesta, pa se obično ljudi osećaju neprijatno. Sve zavisi od toga kako naše telo reaguje na bol.

Vampirski lifting se preporučuje osobama koje žele značajno da poboljšaju izgled kože, ali ne žele da se odluče za tretmane botoksa ili invazivne estetske medicine. Reč je o bezbednoj metodi, zahvaljujući kojoj možete vidljivo podmladiti kožu lica, vrata ili dekoltea, osloboditi se bora, poboljšati tonus kože i njenu zategnutost.

Koje su kontraindikacije?

Terapija plazmom bogatom trombocitima je procedura koja se može izvoditi u bilo kom uzrastu, ali postoje faktori koji sprečavaju njeno izvođenje. Tu spadaju: trudnoća i dojenje, rak, neke autoimune bolesti, poremećaji zgrušavanja krvi, upotreba koagulanata, bolest jetre i herpes.

Vampirski lifting lica pre i posle

Neposredno nakon tretmana koža lica ne izgleda dobro. Veoma je crvena, a na površini vidljivo je na desetine uboda koji podsećaju na ubode insekata. Nakon 2-3 sata svi simptomi bi trebalo da nestanu, tako da možete normalno da funkcionišete sledećeg dana. U prvim danima nakon vampirskog liftinga možda nećete primetiti velike promene na koži, ali će efekti početi da budu vidljivi nakon otprilike 2-3 nedelje.

Kim Kardašijan je možda prva poznata ličnost koja je promovisala ovo. Ona je 2013. na Instagramu objavila fotografiju na kojoj se pokazala tokom postupka. Pošto je Kim u to vreme bila trudna, nije mogla da koristi anestetičku kremu ili lek protiv bolova koje lekari obično preporučuju pre operacije. S tim u vezi, kako se sama priseća, „osećala je izvesnu nelagodnost“, ali je ipak pohvalila rezultate.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bar Refaeli (@barrefaeli)

Izraelski supermodel i glumica Bar Refaeli je 2013. takođe podelila prilično zastrašujuću fotografiju svog lica sa fanovima na Instagramu tokom vampirskog liftinga.

Komentari (0)
Loading