GEL ZA TUŠIRANJE ILI SAPUN Šta je bolje za negu vašeg tela?

Najžena Vesti 02.10.2021 08:40 0

Nega kože tela je ritual podjednako važan kao i nega kože lica. Posebno u jesen, kada koža pati od suvoće i nedostatka hranljivih materija, koži tela treba posvetiti posebnu pažnju

žena

unsplash.com

Hidratantne kreme i pilinzi su nesumnjivo važan deo nege, ali ne zaboravite na važnost odabira pravog proizvoda za svakodnevno tuširanje. Sapun ili gel za tuširanje stvar su naizgled ličnih preferencija i udobnosti. Ali nije sve tako jednostavno kao što se čini na prvi pogled, piše zenskimagazin.

Zapravo, sapun i gel za tuširanje razlikuju se ne samo po obliku i teksturi, već imaju fundamentalno drugačiji sastav i formulu, pa stoga imaju različite efekte na kožu. Kako tačno deluju na našu kožu i koji proizvod treba odabrati?

Sapun je odličan za čišćenje i dezinfekciju kože, ali nije pogodan za sve tipove kože.

Sapuni obično sadrže životinjske ili biljne masti, a sve ostale komponente dodaju se za dodatni efekat nege, miris i druge prijatne bonuse. Dobra stvar kod sapuna je to što zaista dobro dezinfikuje i čisti kožu - ponekad i previše, toliko da može isušiti kožu, isprati prirodni sloj masti i poremetiti zaštitnu barijeru kože, njenu mikrofloru i ravnotežu kiseline, izazivajući tako još veću proizvodnju sebuma. Nakon toga sledi klasičan scenario: prekomerna proizvodnja sebuma dovodi do začepljenja pora i osipa na koži. Takve posledice ne prete manje osetljivoj koži tela, ali ipak vredi dati prednost posebnom sapunu za negu sa dodatkom hidratantnih i umirujućih sastojaka. Za one sa osetljivom, suvom ili dehidriranom kožom - na primer, nakon opekotina od sunca ili izlaganja grejanju u jesen -zimskom periodu - bolje je smanjiti upotrebu sapuna i zameniti ga drugim proizvodima.

Gel za tuširanje - da li je dobar koliko ljudi kažu?

Gel za tuširanje obično sadrži vodu, tenzide, konzervanse, kao i razne dodatke u obliku boja, mirisa i komponenti za negu. U zavisnosti od konkretnog proizvoda, gel za tuširanje može sadržati i druge sastojke, koji ne moraju uvek biti korisni. Sastav nekvalitetnih gelova može uključivati opasne hemijske elemente i naneti mnogo više štete koži od sapuna koji je manje-više prirodnog sastava, pa je važno izabrati visokokvalitetni i odgovarajući gel za vaš tip kože.

Kvalitetni (idealno organski) gelovi za tuširanje idealni su za one sa osetljivom ili suvom kožom. Čak i ako ste jedan od onih koji više vole da koriste sapun leti, u jesen je bolje da ga zamenite gelom - ili, na primer uljem za tuširanje.

Komentari (0)
Loading