Kako se kosa menja s godinama i kako se nositi sa tim? Ove promene su često zanemarene, a trebalo bi na njih obratiti pažnju

Tatjana Badarević Vesti 25.10.2024 20:52 0

Iako se puno govori o borama i staračkim pegama, promene koje se događaju na našoj kosi često ostaju zanemarene. Saznajte koje su i kako se nositi s njima

kosa

Shutterstock

I dok se puno govori o borama i staračkim pegama, promene koje se događaju na našoj kosi često ostaju zanemarene.

- Svaka osoba doživljava starenje kose na različit način. Neki ljudi će imati gustu, punu kosu i u 80-im godinama života, dok će se drugima folikuli početi da se smanjuju - navodi stručnjakinja za kosu, Britanka Peni Džejms.

Promene teksture, boje i rasta kose s godinama

Kažu da ništa ne ostaje isto, a to uključuje i našu kosu. Kako starimo, naši hormoni i metabolizam prolaze kroz promene koje se odražavaju na stanje naše kose.

- Rast kose se usporava s godinama. Faza rasta (anagen) se usporava, kosa postaje tanja i raste sporije nego kad ste imali 30 godina. Kosa brže prelazi u telogenu fazu (fazu opadanja) - ističe Peni.

Pored sporijeg rasta i manjeg volumena, postoje i druge promene koje možemo očekivati s godinama.

- Tekstura kose se može promeniti, postajući krhka, žilava i teže ju je oblikovati. Ako imate dugu kosu, primetićete da krajevi postaju tanji i osetljivi - tumači Džejms.

kosa

Shutterstock

 

 

 

Najprepoznatljiviji znak starenja kose svakako je promena boje.

- Melanociti, ćelije odgovorne za proizvodnju boje, smanjuju se s godinama, što dovodi do sede kose - kaže Peni, ali naglašava da je to potpuno normalno. Seda kosa može biti osvežavajuća promena u izgledu, a inspiraciju možete pronaći kod slavnih osoba poput Helen Miren i Dženifer Aniston koje ponosno pokazuju svoje sede vlasi.

Zdravi stil života za lepšu kosu u bilo kojoj dobi

Mnoge stvari u našim telima su međusobno povezane – od zdravlja probavnog sistema do mentalnog zdravlja – pa je holistički pristup ključan i za zdravlje naše kose, otkriva Džejms.

- Hormoni, životni stres, loša ishrana i nedostatak nutrijenata utoču na folikule kose i ubrzavaju njeno starenje - ističe Peni.

Ako želite da usporite znakove starenja kose i održati mladolik izgled svojih vlasi, postoje koraci koje možete preduzeti.

- Ključ za održavanje najbolje kose je briga o zdravlju - jedite uravnoteženo, uzimajte vitamine, smanjite stres i izbegavajte toksične ljude - savetuje Džejms. Posebno naglašava važnost unosa dovoljne količine aminokiselina, nutrijenata, proteina i zdravih masnoća u ishranu, piše msn.

Komentari (0)
Loading