Pre spavanja obujte čarape: Doktori objašnjavaju kako mogu da pomognu da brže zaspite i otkrivaju koje su najbolje za vas

Vesti 11.09.2024 20:33 0

Odabir pravih čarapa za spavanje pomoći će vam da izvučete maksimum iz njih...

Čarape

Shutterstock

Nošenje čarapa u krevetu pomaže vam da spavate bolje i duže noću.

Prvo što mnogi od nas urade kada legnu u krevet je da skinu čarape, bez obzira na temperaturu ili godišnje doba. Međutim, ovaj ritual odlaska na spavanje može uticati na to koliko brzo zaspite i na kvalitet vašeg sna, piše Tom's Guide.

Čarape

Shutterstock

 

Iako postoji mnogo stvari koje vam mogu pomoći da zaspite, kao što je ulaganje u najbolji dušek za vaše telo, nošenje čarapa je iznenađujuća metoda koji može pomoći, iako je mnogima od nas neprijatno da nosi čarape tokom cele noći.

Međutim, dokazano je da nošenje čarapa u krevet pomaže da brže zaspite i dublje zaspite. Stručnjaci za spavanje su objasnili tačno kako – i zašto – ova metoda tokom cele godine funkcioniše, tako da možete odlučiti da li ćete ove jeseni dodatno prikriti nožne prste…

Mogu li vam čarape pomoći da brže zaspite? 

Da, nošenje čarapa može vam pomoći da brže zaspite. I iznenađujuće, nije zato što vas greju. Zapravo je suprotno. Kada ste pospani, vaša telesna temperatura polako opada, što vašem telu znači da ste spremni da zaspite. 

Kada nosimo čarape, dolazi do procesa koji se zove distalna vazodilatacija. To znači da krv teče u ruke i stopala. Ovaj proces povećava cirkulaciju krvi u stopalima, pomažući telu da brže dostigne optimalnu temperaturu za spavanje. Umesto da zagreva naša stopala i samim tim poveća našu ukupnu telesnu temperaturu, kao što bismo mogli očekivati, to zapravo smanjuje temperaturu našeg tela. 

„Zagrevanje stopala šalje signal vašem mozgu da snizi temperaturu u srcu – znak da je vreme za odmor“, kaže Chelsea Perri, MD, vlasnica Sleep Solutions i članica Američke akademije za medicinu spavanja i Američke akademije Dental Sleep Medicine.

Kako vam čarape mogu pomoći da bolje spavate? 

Postoje i neki dokazi koji sugerišu da ljudi koji nose čarape spavaju dublje i duže. Objašnjenje je jednostavno. dr. Peri je objasnio da vam nošenje čarapa može pomoći da dublje spavate jer čarape održavaju temperaturu tela stabilnom tokom cele noći. 

Kvalitetan san

Shutterstock

 

„Stabilno, toplo okruženje za vaša stopala može da smanji poremećaje sna, čineći vaš san kontinuiranijim, rekao je Peri. Što manje ometanja imate, bolji je kvalitet vašeg sna. Bez ovih ometanja, veća je verovatnoća da ćete doživeti dublji san ciklusa. 

Pored toga, gubimo mnogo telesne toplote kroz ruke, stopala i glavu. Dakle, osiguravajući da su vam stopala topla tokom cele noći, vaše telo će moći lakše da se nosi sa drugim gubicima toplote. Što znači da je malo verovatno da ćete se noću probuditi osećajući hladnoću.

Da li će mi biti previše vruće ako nosim čarape u krevetu? 

Nošenje čarapa u krevetu funkcioniše u svim vremenskim uslovima. Iako zvuči kao vaša najgora noćna mora na vrelini leta, zapravo će vam pomoći da ohladite celo telo. To može da spreči pregrevanje, zbog čega je ovaj način brzog uspavljivanja uspešan tokom cele godine. 

Ako vam je vruće dok spavate, to je verovatnije zbog vašeg dušeka, čaršava i pidžame. Odaberite prozračne materijale za spavanje i rashladne dušeke i pronađite pravo rešenje za vas.

Alternativa nošenju čarapa u krevetu 

Naravno, nošenje čarapa u krevet nije za svakoga. Zato smo pitali doktora šta je najbolje rešenje za one koji ne žele da nose čarape, ali žele tople noge koje će im pomoći da bolje spavaju. 

Čarape

Shutterstock

 

„Probajte da se zagrejete u toploj kupki pre spavanja ili stavite flašu sa toplom vodom na dno ćebeta da biste zagrejali stopala i zagrejali ih tokom noći“, kaže dr Husein Ahmad, lekar hitne pomoći u Velikoj Britaniji i konsultant u Click2Pharmaci. Ovo će vam pomoći da regulišete telesnu temperaturu, brže zaspite i sprečite buđenje noću zbog hladnih stopala. 

Dr. Peri takođe objašnjava kako je „jednom pokušala samo da stavi dodatno ćebe na podnožje kreveta, i to je isto tako dobro uspelo“. "Ideja je pronaći način da vaša stopala budu udobno topla, a da se ne osećate ograničeno", dodala je ona.

Koje čarape su najbolje za spavanje? 

Odabir pravih čarapa za spavanje pomoći će vam da izvučete maksimum iz njih. Važno je uzeti u obzir da li su prozračni i prirodno antibakterijski. Dakle, odabir materijala kao što su pamuk, bambus i kašmir je dobra ideja. 

Pored toga, trebalo bi da izbegavate bilo šta usko što bi moglo da utiče na vašu cirkulaciju krvi, tako da su opuštenije čarape bolji. Deblje čarape će takođe biti efikasnije, jer će smanjiti količinu toplote koja izlazi, održavajući vaša stopala toplim čak i po hladnijem vremenu. Kada kupujete čarape za krevet, uverite se da su: 

  • Prozračne 
  • Antibakterijske 
  • Deblje 
  • Udobne 

     

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading