„Ovo je moja tajna za dug život“: Deka je napunio 100 godina i otkrio kako održati dobar ljubavni odnos i skladan brak

Vesti 17.07.2024 12:58 0

Za srećan i dug život potrebno je uvesti neke zdrave navike na vreme, a stogodišnji deka je ispričao koje on primenjuje.

deka

Printscreen/Youtube

Inženjer u penziji i pradeda devetoro praunučadi, proslavio je stoti rođendan u aprilu i tada otkrio tajnu svoje dugovečnosti. Takođe, savetovao je ljudima kako da održe dobre i duge ljubavne i prijateljske odnose.

Pokažite saosećanje

Rodžer Vonson za uspešnost svog braka kaže da zaslužna empatija. „Sve vrste sukoba mogu se sprečiti razumevanjem druge osobe. Ako se ne stavite u kožu druge osobe i pokušate shvatiti njihovu perspektivu, lako ćete se sukobiti“, kaže stogodišnji deka. Sa suprugom Meri, koja je preminula pre dve godine, bio je u braku 75 godina, a tajna njihovog skladnog odnosa je poštovanje i međusobno razumevanje. Napomenuo je i da s rečima treba biti oprezan. „Pazite šta govorite onima oko sebe jer ništa ne možete povući nakon što je jednom izgovoreno", savetuje.

deka

Printscreen/Youtube

 

Pronađite hobi

Deka je 40 godina bio zaposlen u državnoj službi, ali je uporedio imao i hobi,i to uspešan. Svirao je u svom bendu „The Current Voltage“. I dalje se trudi da što više vremena provede radeći ono što voli, a osim muzike, obožava da fotografiše. Sa svojim bendom je zabavljao goste čak i na svom stotom rođendanu. Kaže da ga muzika oraspoloži i pomaže mu da održi pozitivan stav. "Lepo je kad vidiš ljude kako pevaju, igraju i lupkaju prstima", otkrio je za „Business Insider“.

Uvek pojede pola porcije

Redovnu fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, deka Rodžer smatra ključnim za dug život. "Odradim nekoliko serija podizanja bućica iznad glave tokom reklama na televiziji, mišiće je važno održati jakim", kaže. Trenutno radi i vežbe za održavanje ravnoteže kako bi sprečio padove. "Ako padnem, to je za mene početak kraja", rekao je. Jedna od navika koju primenjuje je da pojede samo pola porcije hrane. "Jedem puno povrća, a kolače jedem jako retko", dodao je.

 

 

Pije mnogo vode

Deka je spomenuo i da je važno piti dosta vode. Posebno to treba da rade stariji ljudi, jer postoji veća mogućnost da dehidriraju. "Preporučuje se osam čaša vode dnevno. Mislim da je osam previše za mene, ali se trudim da pijem puno vode uz svaki obrok", rekao je i dodao da voli povremeno da popije čašu vina, ali da se trudi da bude umeren.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading