Muslimanka otkriva kako se sprema za plažu: 'Najveći izazov je spuštanje suncobrana i prostiranje posteljine'

Slobodanka Ćorić Vesti 07.07.2024 08:00 0

Presvlačenje je najgori deo. Mrzim javne toalete i mrzim presvlačenje u njima. Mučim se, gubim ravnotežu. Učiniti to u prljavom javnom objektu… ne hvala. Generalno sam shvatila da je najbolje izbeći presvlačenje uopšte

muslimanka

Shutterstock

Kako se muslimanke kupaju na moru? Ovo pitanje često budi znatiželju i nesigurnost, jer se tradicionalno pokrivanje tela može činiti kao prepreka za uživanje u vodi i suncu na način na koji to rade drugi. Za one koji nisu upoznati s izazovima koje to nosi, može biti teško zamisliti kako se uskladiti sa religijskim i kulturnim obavezama dok se istovremeno želi uživati u danu na plaži.

Ovaj tekst prenosi iskustvo jedne muslimanke u Americi, istražujući načine kako prevazići te izazove i omogućiti sebi prijatan dan na plaži, poštujući svoje uverenja i osećajući se udobno.Kako izgleda odlazak na plažu jedne muslimanke, otkrila je novinarka Mehrina Asif. Njen tekst sa Medium portala prenosimo u celosti:

Odrastajući kao muslimanka u Americi, maštala sam naizgled o tome da jednog dana vidim more. Ali to je bila nemoguća želja kada čak ni bazen za plivanje nisam mogla pronaći. Tražila sam bazene ili dane rezervisane samo za žene, ili parkove koji bi bili otvoreni samo za žene. Ili to nije postojalo ili sam se osećala toliko nelagodno da nisam mogla ni da odem.

Logistički problemi čine se nepremostivim. Želim da budem potpuno pokrivena, ali na način koji mi omogućava da zapravo plivam. Mnoga mesta ne dozvoljavaju ulazak u vodu sa ogromnom širokom majicom — zahtevaju pravo "kupanje". Jednom sam pokušala reći da je to "kupanje" — poslednji modni trend koji sam donela iz Njujorka. Ali nije uspelo, ipak sam morala da izađem.

Ali nije samo ta osnovna potreba ono što mi smeta. Radi se o tome da ne želim da me drugi vide, i da ne želim da gledam druge polugole ljude. Radi se o tome kako se presvući i otići do toaleta kada mi javni toaleti izazivaju jezu. Radi se o potrebi da se pomolim bez bilo kakvog privatnog mesta za to. Radi se o tome kako uspešno zadržati kosu bez stalnog talasanja.

Ipak, odlaskom na plažu i prisiljavanjem sebe da smislim rešenja, otkrila sam načine da se izborim sa svim tim za jedan lak, ispunjen dan na plaži. Hajde da zaronimo (haha)!

Rešenje 1: Kupaći kostimi koji funkcionišu Shvatila sam da postoji razlog za tu dosadnu pravilu da se koriste samo kupaći kostimi. Ipak sam plivala u širokoj odeći kada god sam mogla da je ubacim, ali ispostavilo se da je zaista teško plivati u čemu god drugom osim u pripijenom spandeksu. Možete se snaći ako planirate da koristite plivački rekvizit, ali odeća stvarno ometa.

Rešenje: Kupaći kostim koji pokriva celo telo. Onaj koji sam pronašla prodaje se na Amazonu, od Micosuze, i odličan je jer ima jastučiće za grudi, pristojnu kapuljaču koja prekriva celo čelo, i rajsferšlus do nosa. Spas u nevolji za pokušaj da se ostane pokriven. Jedini problem je što iako pokriva kožu, ja se i dalje osećam izloženo jer jasno pokazuje oblik tela.

Rešenje za to: Nabavite dugu, tanku haljinu ili ogrtač za šetnju. Možete ga skinuti i ostaviti na plaži kada uđete u vodu, jer u vodi ionako niko ne može videti vaše telo. Olakšava plivanje, ali i brzo se suši jer je pravi kupaći kostim. Često, na kraju dana mi čak nije ni potrebno da se presvučem — mogu samo da obučem dugu majicu preko toga i krenem kući.

Rešenje 2: Šta sa kosom? 

Potreba da zadržim kosu pokrivenom može biti zaista nezgodna, često razmišljam da je obrijem. Pogotovo što mi je kosa tanka i klizava, konstantno izmiče iz svih iglica i punđi i pada mi preko lica. Na plaži, posebno kada vas talasi jačaju mnogo više nego što očekujete, dovoljno je pet minuta da se vaš pažljivo vezan ansambl raspadne.

Pravo rešenje je kapa za plivanje. Tek na poslednjem putovanju na plažu pre nekoliko nedelja pronašla sam ovu lepoticu. Silikonska kapa za dugu kosu od Speedoa je bila čudo — umesto da stalno guram kosu nazad svakih 3 minuta, samo sam morala nekoliko puta da prilagodim kape preko ušiju. Dobijanje malo veće veličine takođe je pomoglo jer nije bila previše stisnuta i izazivala glavobolju.

Kapa za plivanje zaista čini najveću razliku jer ostaje na mestu — sve drugo će vam otpasti i zagorčati ceo boravak. Dodatni bonus je što će vam kosa uglavnom ostati suva, čime se sprečava niz drugih problema i logističkih teškoća.

Rešenje 3: Izbegavanje gužvi

Sa pravim outfitom osiguranim, odlazak na plažu čak i kada je gužva zapravo je moguć. Samo morate izbegavati gledanje polugolih ljudi. Ipak, ja i dalje više volim da idem kada je prazno jer mi je tada udobnije — skromnije.

Definitivno, idite tokom radne nedelje ujutru. Što ranije stignete, to bolje. Moje omiljeno vreme je da budem na plaži do 8 sati ujutru najkasnije — tada možete naći dobar parking i postaviti kamp gde god želite, osigurati svoj prostor. Ali takođe, u ovom periodu neće biti puno ljudi. Tako možete uživati u mnogo više praznog prostora oko sebe, i do vremena kada plaža počne da se puni popodne, već ste se nasladili i možete se vratiti kući do 3 sata — izbegavajući opet gužvu.

Rešenje 4: Logistika presvlačenja

Presvlačenje je najgori deo. Mrzim javne toalete i mrzim presvlačenje u njima. Mučim se, gubim ravnotežu. Učiniti to u prljavom javnom objektu… ne hvala. Generalno sam shvatila da je najbolje izbeći presvlačenje uopšte. Obucite se kod kuće pre nego što krenete, i preko toga obucite veliku majicu i šal, možda i pantalone. Dođite na plažu, skinite sve to i zaronite! Kada želite da se vratite kući, provedite malo vremena sedeći na plaži i opuštajući se, pustite sunce da vas osuši (sa kupaćim kostimom koji pokriva celo telo, ne bi trebalo više od pola sata da se osećate relativno suvo). Zatim samo obucite sve nazad i pravac kući.

Komentari (0)
Loading