Namirnice koje nas nadimaju mogu i te kako uticati na izgled našeg stomaka, a nutricionistkinja Kassandra Barns preporučila je 10 najboljih uz koje vaš stomak neće izgledati naduto – već ravno.
Ove namirnice sprečiće nadimanje, poboljšaće varenje i učiniti vaš stomak ravnijim. Nutricionistkinja Kassandra Barns otkrila je za Daily Mail 10 najboljih namirnica koje vam u tome mogu pomoći:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Beli luk

Shutterstock
Njegova antigljivična i antibakterijska svojstva blagotvorno deluju na varenje i želudac.
Kimči

Shutterstock
Tradicionalno korejsko jelo od fermentisanih namirnica pripremljeno sa rendanim kiselim kupusom.Sličan je našem kiselom kupusu, ali sadrži više vrsta povrća i začina. Deluje kao prirodni probiotik i odličan je za varenje.
Artičoke
Odličan su izvor inulina, rastvorljivih vlakana, i izuzetno su korisne za varenje zbog svog probiotskog efekta.
Đumbir

Shutterstock
Stimuliše proizvodnju želudačne kiseline i digestivnih sokova, kao i prolazak hrane kroz creva. Možete ga dodavati u supe, soseve, gulaše, sokove od povrća, rendati u salate ili koristiti u čaju.
Miso
Fermentisana pasta od soje ili pirinča, ječma i morske soli, a ponekad se dodaju i alge. Sadrži visok procenat bakterija Lactobacillus i enzime koji povoljno deluju na varenje. Osim toga, bogata je mineralima, proteinima, esencijalnim uljima, ugljenim hidratima i aminokiselinama. Može se dodavati svim jelima. Recept za miso supu!
Ovas

Shutterstock
Vlakna su neophodna za dobro funkcionisanje creva, a ovas je odličan za to. Takođe pomaže u snižavanju holesterola i kontroli nivoa šećera u krvi.
Jabukovo sirće

Shutterstock
Većina ljudi ne zna da mnogi pate od manjka, a ne od viška želudačne kiseline, ističe Barns. Nedostatak kiseline izaziva loše varenje, podrigivanje, vrtoglavicu pa čak i gorušicu. Kašika jabukovog sirćeta razmućena u malo vode neposredno pre jela može pomoći u održavanju zdrave količine kiseline. Međutim, ovo ne bi trebalo koristiti ako već uzimate lekove za smanjenje želudačne kiseline, upozorava nutricionistkinja.
Matičnjak (ili vodena detelina / potočarka)

Printscreen/Youtube
Gorak ukus ove biljke stimuliše varenje. Gorčina pomaže u razgradnji i varenju masti i pospešuje apsorpciju vitamina A i E koji su ključni za razlaganje masti.
Supa od kostiju

Shutterstock
Ovakva supa se kuva satima, pri čemu se iz kostiju oslobađaju vredni nutrijenti, uključujući i želatin i minerale. Upravo želatin pomaže u održavanju zdrave kiselosti želuca.
Semenke bundeve

Shutterstock
Odličan su izvor cinka koji je ključan za zdravlje creva. Sveže semenke su se od davnina koristile kao lek protiv parazita. Danas se preporučuje kratko ih propržiti da bi se izvukle maksimalne koristi.
Bonus video: