Bila je ubeđena da je suprug više ne voli, a onda je saznala paklenu istinu: U 35. godini dobio je opaku dijagnozu koja je njihov život pretvorila u noćnu moru

Tatjana Badarević Vesti 23.06.2024 16:00 0

Kristin je u braku sa Lijem bila godinu dana kada je primetila da se nešto čudno dešava kod njega. Na kraju se ispostavilo da njen suprug boluje od frontotemporalne demencije.

Depresivna žena

Shutterstock

 

Kristin Holovej iz Amerike je za Self magazin otkrila da je bila zabrinuta zbog lenjosti i odbijanja tuširanja svog supruga Lija, a mislila je da joj on tako pokazuje da je ne voli i nije srećan u braku. No, njegovi čudni simptomi doveli su do razorne dijagnoze zbog koje je morao da ode u starački dom u svojim četrdesetim godinama.

Kristin je maju 2016. godine bila u braku jedva godinu dana kada je primetila da se on čudno ponaša. On je inače bio uspešan preduzetnik. Osnovao je jednu tehnološku firmu i voleo je svoj posao. No, Li je počeo da izostaje sa posla ili je mnogo kasnio.

Takođe, prestao je da se tušira i često bi nosio prljavu odeću. Li se uvek ponosio svojim izgledom pa je to bilo čudno. Kristin je u tom trenutku bila šest meseci trudna sa njihovim detetom.

Trudnica

Shutterstock

 

 

Mislila je da se Li možda oporavlja od operacije koju je imao u februaru 2015. godine, kako bi otklonio šum na srcu ili da nije srećan sa njom u braku.

"Bila sam prestravljena"

Bila je šokirana i slomljena kada je Li napustio firmu u julu 2016. godine, ali njen šok je vrlo brzo prerastao u zabrinutost. 

"Nije izlazio iz pidžame i provodio je puno vremena na kauču. Stalno je gledao iste filmove i TV emisije. Nije pokazao nikakvu motivaciju ili želju da bude produktivan. To nije bilo normalno ponašanje ni za koga, a kamoli za mog brililjantnog supruga", otkrila je Kristin.

Primetila je da je Li, takođe razvio opsesivne sklonosti, jer je neprestano brojao daske na podu kući i drveće napolju. Dok je Kristin bila na porođaju i njihovo dete rodila carskim rezom zbog komplikacija, Li je sve to prespavao.

Spavanje

Shutterstock

 

 

Kada se Kristin vratila kući iz porodilišta sa bebom, primetila je da se njen suprug jako povukao u sebe.

"Svaki dan sam se budila sa novom verzijom svog muža i bila sam prestravljena", rekla je.

Rekla je Liju da nije srećna i da joj je potrebna pomoć sa bebom, a Li joj je samo na to kratko rekao: "Biću bolji."

Kristin je zakazala termin kod bračnog terapeuta, a Li je u ordinaciji prazno zurio u nju dok je plakala. Terapeut joj je rekao da je njegova apatija abnormalna, pa je Liju zakazala pregled kod doktora opšte prakse, kardiologa, neurologa, psihijatra i neuropsihologa.

psihijatar

Shutterstock

 

 

Li je tada imao 35 godina, a neuropsiholog je rekao da ima ili jak nervni slom ili je objašnjenje neurološko, no psihijatar je Kristin rekao da se pripremi na najgore.

Nikakvi tretmani ni lekovi ne mogu pomoći

"Psihijatar mi je rekao da me čeka dug, težak put. Objasnio mi je da Li ima redak oblik rane demencije. Nisam čak ni odgovorila. Mislila sam da tu bolest imaju samo stariji ljudi, a to je bilo poslednje što sam očekivala da će mi doktor reći", ispričala je nesrećna žena.

Kristinini strahovi za potvrđeni nakon što je magnetna rezonanca pokazala da Li ima atrofiju mozga koja nije u skladu sa njegvim godinama.

"Ceo moj svet se srušio... Bio je to najgori mogući scenario. Bila sam slomljena"; rekla je Kristin koja je dala otkaz na poslu kako bi što više mogla da bude sa svojim teško bolesnim suprugom kojem je u 36. godini dijagnostikovana frontotemporalna demencija.

sat

Printscreen/Youtube

 

 

Doktori su upozorili da će njen suprug i dalje mentalno i fizički propadati te da mu nikakvi tretmani ili lekovi ne mogu pomoći. Kristin je postala Lijeva starateljka, no to joj je postalo neizdrživo jer uopšte nije smela da ga ostavi bez nadzora.

Njen suprug sada ima 43 godine i poslednje dve godine nalazi se u staračkom domu gde ima danonoćnu negu, a Kristin ga posećuje jednom mesečno.

Li je još uvek fizički aktivan, ali je prestao da govori.

Bonus video:

 

@najzena.rs Jelena Trivan: Roditelji treba da edukuju decu #najzena #zena #fyp #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading