One jedu "hleb sa sedam kora": Gordana, Mlađana i Snežana rade u 3 smene u jami dubokoj 250 metara

Slobodanka Ćorić Vesti 13.11.2023 15:15 0

Sve teškoće posla, koji rade u tri smene, ostavljaju iza kapije rudnika kad krenu kući. Od članova porodice imaju ljubav i razumevanje, od kolega rudara, veliko poštovanje

RUDARKE

Printscreen/RTS

Teški rudarski posao nekada je bio rezervisan isključivo za muškarce, i to samo one najhrabrije. „Hleb sa sedam kora" danas zarađuju i žene – u Senjskom rudniku, duboko ispod zemlje, među rudarima je čak sedam dama.

Gordana, Mlađana i Snežana, porodične žene i majke, svakodnevno ulaze u jamu na dubini od 250 metara. Rame uz rame s kolegama, rade posao koji se doskoro smatrao isključivo muškim. Potiču iz rudarskih porodica, zbog čega svoju profesiju ne smatraju ni neobičnom ni teškom.

RUDARKE

Printscreen/RTS

 

„Maštala sam da radim u jami još davno i volela sam to da radim. Prilika mi se pružila”, kaže Mlađana Molić.

„Tovarimo neku građu i ugalj. Ne možemo baš mnogo teško da tovarimo“, navodi Gordana Galetić.

„Radila sam kod privatnika, nisam imala sigurnost. Sada sam sigurna za budućnost, sigurna plata, imam redovnu platu“, naglašava Snežana Dobrosavljević.

Ne žele da govore o opasnostima

O opasnosti svog zanimanja i nesrećama koje prete, ne žele da govore, da se ne bi, kako kažu, „urekle“. I priznaju da se ljudi često iznenade kad čuju da žena radi u rudniku.

„Ja sam rekla da smo mi solidarne sa muškarcima. Ravnopravne smo u svemu“, tvrdi Gordana.

RUDARKE

Printscreen/RTS

 

Sve teškoće posla, koji rade u tri smene, ostavljaju iza kapije rudnika kad krenu kući. Od članova porodice imaju ljubav i razumevanje, od kolega rudara, veliko poštovanje.

„Vrše utovar uglja. Povremeno rade na dopremanju repromaterijala. Razgovaramo, šalimo se. Jeste, to je težak fizički posao, ali i rudari njima pomažu“, kaže rudar Danijel Mušanović.

U malenom Senju ima dvesta porodica i skoro sve žive od rudnika. Gotovo svi muškarci rade u rudniku ili su tu stekli penziju, ali do sada u njemu nisu radile žene.

RUDARKE

Printscreen/RTS

 

„Ispunjavaju zadatke sa velikim uspehom. Кolege rudari imaju za njih samo reči hvale. Ponašaju se prema njima zaštitnički, tako da su dobrodošle u našem rudniku“, ističe Nenad Lukić, direktor RMU Rembas.

Priču završavamo rudarskim pozdravom „Srećno!“. To je, kako kažu, više od pozdrava, jer je u njemu sadržana želja svih njih – da živi napuste jamu.

Komentari (0)
Loading