Žena koja je preživela Titanik nikada nije pogledala film o brodolomu: Dikaprio i Kejt Vinslet su je spasili da ne umre u bedi u staračkom domu

Vesti 25.06.2023 12:40 0

Iako je preminula u poznim 97. godinama života, nikada nije imala priliku da pogleda film koji je postao globalni fenomen i koji je donio slavu tragičnoj priči o brodolomu

titanik

Profimedia

Svojom dugovečnošću i neobičnom sudbinom, Millvina Din je ostavila neizbrisiv trag u istoriji brodoloma Titanika. Iako je preminula u poznim 97. godinama života, nikada nije imala priliku da pogleda film koji je postao globalni fenomen i koji je donio slavu tragičnoj priči o brodolomu.

Na toj nesrećnoj noći, od 2.208 putnika na Titaniku, njih 1.503 izgubilo je živote kada je brod naišao na smrtonosni ledeni breg. Među njima se nalazilo 128 dece, od kojih je samo 67 preživelo. Međutim, najmlađa preživela osoba bila je upravo Millvina Din, koja je tada imala samo dva meseca života. Paradoksalno, ona i njena porodica nisu ni trebali biti na tom brodu.

titanik

Profimedia

 

Dinovi su prvobitno rezervisali putovanje do Amerike na drugom brodu, ali su zbog štrajka rudara bili prebačeni na Titanik kao putnici treće klase. Njihova destinacija bila je Wichita, Kansas, gde je Milvinin otac planirao otvoriti dućan duhana u saradnji sa rođakom. Za Dinove, bila je sreća što su dobili priliku da otputuju na čuvenom brodu, iako će se to ubrzo pokazati kao sudbina puna tragičnih okolnosti.

Milvina Din je ukrcala se na Titanik sa svojom majkom Etom, dvogodišnjim bratom Bertramom i ocem Bertramom. Četiri dana kasnije, kobne noći, otac je osetio udar i brzo se uputio u svoju kabinu kako bi pomogao ženi i deci da se obuku i izađu na palubu. Milvina, Bertram i Eta trebali su se ukrcati u spasilački čamac broj 10. Međutim, usred konfuzije, gospođa Din i njena majka su bile odvojene od malog Bertrama, koji je završio u drugom čamcu za spasavanje.

S obzirom na to da su prioritet bile žene i deca, a on je bio putnik treće klase, Bertram Din nije mogao biti s porodicom. Nažalost, on nije preživeo. Od oko 709 putnika koji su putovali trećom klasom, samo ih je oko 174 izašlo živo. Milvina i preživeli su spaseni brodom Karpatija, koji je stigao oko 3:30 časova 15. aprila.

Nakon nesreće, Dinovi su neko vreme proveli u bolnici u SAD-u pre nego što je slomljena Eta odlučila da se vrati u Englesku, odustavši od ideje o životu u Americi. "White Star Line" ponudio je Dinovima povratak kući brodom Adrijatik, a Milvina je privukla veliku pažnju drugih putnika. Bila je toliko popularna da su policajci ograničili vreme na 10 minuta za svakog ko je želeo da je drži u naručju. Četiri godine nakon tragedije, "White Star Line" je pristao da plati odštetu od 665.000 dolara, što je iznosilo oko 430 dolara po putniku. Da je to danas, svaki putnik bi dobio oko 11.000 dolara.

Tokom Drugog svetskog rata, Milvina je radila u odeljenju za izradu karata za potrebe britanske vojske. Nakon rata, zaposlila se kao sekretarica u inženjerskoj firmi. Prvi put je počela da javno priča o Titaniku 1985. godine, kada je pronađena olupina broda. "Niko nije znao za mene i Titanik, da budem iskrena, nije ih ni zanimalo, pa nisam ni ja bila zanimljiva", izjavila je u intervjuu za The New York Times. Dodala je: "Ali onda su pronašli olupinu, a nakon što su pronašli olupinu, pronašli su i mene."

Decenijama nakon toga, Milvina je posetila brojne izložbe, konvencije i događaje posvećene Titaniku, putujući u mnoge škole kako bi ispričala svoju životnu priču.

U svojim poznim godinama, više nije mogla podmiriti troškove staračkog doma, sve dok se nije organizovalo prikupljanje sredstava. Donacije su stigle od Kejt Vinslet, Leonarda Dikaprija, Džejmsa Kamerona i Selin Dion, koji su svi imali velike koristi od filma Titanik iz 1997. godine. Titanik je bio prvi film koji je zaradio milijardu dolara na blagajnama. Milvina je odlučno odbijala da pogleda film zbog noćnih mora koje je imala nakon gledanja drugog filma o poslednjoj noći tragičnog putovanja.

Zanimljivo je da je Milvina Din ne samo bila najmlađa preživela osoba s Titanika, već je postala i poslednja preživela osoba pre svoje smrti 2009. godine, u dobi od 97 godina. Nakon smrti, njen pepeo je raspršen na dokovima u Southamptonu, odakle je 97 godina ranije započela svoje putovanje.

Komentari (0)
Loading