Suprug želi da da otkaz i da bude slobodan umetnik: Očekuje od mene da izdržavam porodicu, šta da radim?

Vesti 10.06.2023 08:36 0

Jedna žena tvrdi da je veoma zadovoljna što joj je karijera u poslednjih nekoliko godina u usponu, toliko da sada zarađuje mnogo više nego ranije.

shutterstock

Shutterstock

Međutim, nije ni sanjala da će to značiti da će se od nje očekivati da bude jedini hranitelj porodice, sve do nedavnog žučnog razgovora sa suprugom, prenosi Mirror.

Kada se par prvi put sreo pre 10 godina, oboje su imali "gore" poslove i dogovorili su se da će se zajedno boriti i učestvovati 50/50 sa troškovima. Međutim, nekoliko godina kasnije, a posebno u proteklih godinu dana, ova 30-godišnjakinja je videla da je njena plata daleko veća od suprugove, pa se sada brine o brojnim računima, porodičnim izlascima i raznim zabavnim aktivnostima. Bila je veoma zadovoljna ovim aranžmanom sve dok joj muž nije rekao da „uskoro više neće morati da radi“, ostavljajući je zapanjenom.


– Deca su nam školskog uzrasta, tako da ne postoji potreba za roditeljem koji ostaje kod kuće i čuva ih, a ni ja na to nikada nisam pristao. Zato sam mu vrlo odlučno rekao: „Ni u snu nisam sanjala da ću finansijski brinuti o odraslom čoveku... i ako prestaneš da radiš, izgubiću poštovanje prema tebi”. Bilo je veoma tiho i pitala sam da li razume šta govorim, a on je rekao da. Znam da je san mog muža da se samo bavi svojom umetnošću, uvek je to radio sa strane dok je radio, ali nikada nije zaradio novac, i uvek je sanjao o načinu da to radi puno radno vreme. Nekada sam ga puštala da prestane da radi dok sam sve plaćala, ali sada se osećam loše. U isto vreme, to mi uopšte ne zvuči ohrabrujuće – napisala je u objavi na Redditu.

Ali sada se pita da li je u toj situaciji mogla da postupi malo drugačije. Dodaje da iako bi ona tehnički mogla da izdržava porodicu, ona to ne vidi kao izgovor da on napravi korak unazad. Iako bi se složila da on radi na pola radnog vremena, kaže da bi onda očekivala da to znači da radi mnogo više po kući, zbog čega se oseća "kao neki patrijarh iz 50-ih". Korisnici Reddita su je savetovali u komentarima, a svi su uglavnom bili na njenoj strani.

- Nije pričao o tome sa vama, samo je počeo da govori kako je srećan što više neće da radi. To je kao da je već unapred odlučeno, a to su stvari o kojima treba razgovarati i dogovoriti se. Svakako imate pravo da kažete da ne želite da budete jedini hranilac, čak i ako za to zarađujete dovoljno – napisao je jedan korisnik. - Mislim da o tome treba ozbiljnije da razgovarate, a on sigurno nema pravo da donosi takve odluke bez vašeg znanja - složio se drugi.

 

Komentari (0)
Loading