"Moju mamu su SILOVALI, tako sam se ja desila": Svetlana iz Obrenovca je rođena DRUGAČIJA i zbog toga su je ZLOSTAVLJALI i govorili da se UBIJE

Vesti 15.03.2023 09:10 1

„Ja sam dete Meseca i zovite me Sumi“ – ovim rečima je dvadesetogodišnja Svetlana Šlapak iz Obrenovca započela razgovor pred kamerama

"Moju mamu su SILOVALI, tako sam se ja desila": Svetlana iz Obrenovca je rođena DRUGAČIJA i zbog toga su je ZLOSTAVLJALI i govorili da se UBIJE

Printscreen/Instagram

Sumi je rođena sa albinizmom, ali joj to ne predstavlja problem da živi punim plućima, a kako je tekla njena životna priča, pročitajte u nastavku teksta.

Rođena je pre 20 godina, prevremeno, sa belom kosom, riđim trepavicama i izrazito tamnim, ljubičasto-plavim očima. Njen neurološki status kao bebe nije bio idealan, pa je pokazivala slabost i nestabilnost u ekstremitetima, a ubrzo je konstatovano i da joj je vid oštećen i da joj oči “šetaju”.

Međutim, lekari joj nisu odmah ispisali dijagnozu koja će joj nešto kasnije u potpunosti promeniti i odrediti život – albinizam. Desilo se to kada je umalo ostala bez oka, sa nekih 15 godina.

- Kada sam bila mala, nosila sam ogromne, debele naočare zbog čega su me deca ismevala, pa čak i tukla. Gađali su me i kamenjem, govorili su mi da sam ružna, odvratna i ćorava. Ošišala sam se zato što su me vukli stalno za kosu. Na kraju sam doživela da mi je učiteljica rekla da me slika sa modricama, pa da reše vršjačko nasilje. Ona je to uradila i poslala centru za socijalni rad i rekla da mi je to majka uradila, a to nije bila istina. Onda sam bila u domu za nezbrinutu decu, pa u hraniteljskoj porodici - rekla je Svetlana Šlapak u gostovanju na Pink televiziji.

Printscreen/Instagram

 

Svetlanin život je bio obeležen teškim iskustvima još od ranog detinjstva. Rođena je tako što je njena majka silovana, a njen otac nije bio poznat. Njen neobičan izgled, sa belom kosom, ljubičasto-plavim očima i riđim trepavicama, privlačio je pažnju i često je bila izložena vršnjačkom nasilju. Njena traumatična iskustva uključivala su ismevanje, vređanje, fizičko maltretiranje i čak lažne optužbe za nasilje. Sve to je dovelo do toga da je Svetlana bila prisiljena napustiti svoj dom i provesti vreme u domu za nezbrinutu decu i kod hraniteljskih porodica.

- Moju mamu su silovali, tako sam se ja desila. Rodila sam se iz tog silovanja. Ona je pokušavala mog oca da pronađe, ali nije uspela - kaže Svetlana.

Međutim, uprkos svim ovim teškim životnim okolnostima, Svetlana nije izgubila svoju volju za životom i odlučnost da uspe. Kako je odrastala, naučila je prihvatiti sebe takvu kakva jeste, sa svim svojim jedinstvenim osobinama, i počela je koristiti svoj neobičan izgled kao svoju snagu u svijetu modelinga i na društvenim mrežama. Svetlana je dokaz da se uz puno truda i upornosti, čak i najteže okolnosti mogu prevazići i da se može izgraditi uspješan i ispunjen život.

- Zlostavljanje i maltretiranje nastavilo se i u domu. Kada se požališ da te neko maltretira, uzvrate ti batinama. Išla sam i kod psihologa, pogotovo nakon srednje škole jer su me zlostavljali stalno u srednjoj školi. Čak mi je i profesorka jedna rekla u prolazu "pogledaj se na šta ličiš" - prisetila se sa bolom u glasu Sumi.

Situacija se nije promenila po upisu fakulteta u Beogradu.

- Kada sam došla u Beograd, mojoj mami nije bilo lako. Plašila se za mene. Upisala sam turističku školu, a pored toga studiram i japanski i kinesi. Pored toga se bavim modelingom i glumom. Jako mi je teško bilo, pokušala sam jednom i da izvršim samoubistvo. Išla sam na razgovore sa psihologom, to mi je pomoglo ali to nije bila tačka kada sam ja sebe prihvatila jer sam i dalje trpela nasilje u vidu poruka koje su mi stizale da treba da se ubijem, da ne treba da živim. Pored vršnjačkog nasilja, trpela sam i sajber nasilje - ispričala je Sumi.

Sumi se za sebe ipak izborila. Danas je studentkinja, obožavateljka japanske kulture i jezika, crtanja i slikanja, odnedavno influenserka i model. Nekada bila predmet podsmeha, ružnih reči i uvreda, a sada je neko koga takvi zluradi komentari više ne dotiču.

Ali, prihvatanje sebe nije teklo preko noći. Sumi kaže da joj je trebalo dosta razumevanja kako za sebe, tako i za ljude koji su svojim komentarima želeli da joj srežu krila.

- Kada sam počela dosta da čitam o psihologiji, eventualno sam spoznala sebe ali i ljude koji rade te stvari. Čitala sam kako bih ih pobedila. Generalno, svi mi razmišljamo drugačije, zato je važno i prihvatiti različitosti - rekla je Sumi gostujući na Pink TV.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Zanimljivo
15.03.2023 11:45

je da se svi okreću protiv žrtve. Zašto se agresija javlja prema nekome ko je već sam i izolovan?