"Ostavio me nakon 22 godine": Julija je u braku rodila devetoro dece i mislila je da je to dovoljno da muž i ona budu zauvek zajedno

Vesti 01.02.2023 17:30 0

Julija Gaeta je opisala svoje iskustvo iz kojeg je izašla jača.

"Ostavio me nakon 22 godine": Julija je u braku rodila devetoro dece i mislila je da je to dovoljno da muž i ona budu zauvek zajedno

Printscreen/Facebook

Nakon razvoda, ponovo je pronašla sebe i počela da radi stvari koje je oduvek volela. Veliki deo života provela je kao domaćica. Brinula se o svom mužu i njihovo devetoro dece sve dok nije našao ljubavnika i zatražio razvod.

Danas je Julija holistički zdravstveni trener, instruktorka joge i autorka koji piše o zdravoj ishrani, kako poboljšati odnose, težiti rastu... Ona je opisala period svog života u kojem joj je bivši suprug telefonom rekao da želi razvod, posle 22 godine braka:

Kada mi je muž prvi put rekao da želi razvod, nisam mogla da verujem. Bila sam uverean da je naš brak siguran. Pitala sam se: "Kako sam mogala da doyvolim da se ovo desi?'. Umotana u stid, ćutke sam se borila sa poniženjem. Sakrila sam to i pravila se da je sve u redu. Nisam bio spremna da nas pustim.


Nikad nisam mislila da će otići. Uostalom, 22 godine i devetoro dece mora da su nešto značili. Osećala sam se nekako zaštićeno - kao da smo imali previše razloga da to uspe.

Ko se odriče svega sa takvom pozadinom? Nešto manje od šest meseci pre toga, odlučio sam da nam kupim grobnice ovde u SAD, da bismo jednog dana bili položeni jedni pored drugih. Bila je to velika odluka. Godinama smo pričali o tome, jer je želeo da mu telo posle smrti bude vraćeno u rodni grad u Meksiko. Tu je na malom gradskom groblju sahranjeno nekoliko generacija njegove porodice. Ali mi smo izgradili svoj život, zar nismo porodica? A onda je "bacio bombu" dva dana pre Dana zahvalnosti. Bilo je dosta napetosti među nama jer je nedeljama bio nekako udaljen i kasno je dolazio kući. Način na koji vodi svoj posao, nije bio čudan, ali nikad ovako ekstreman. Bila sam više nego frustrirana njegovim nedostatkom truda. Obučena od glave do pete u zimsku odeću, povela sam našeg nemačkog ovčara Čačo u šetnju oko jezera. Bilo je 20.30, a muža još uvek nije bilo kod kuće. Došli su nam gosti. Volim da spremam večere, ali to nije lako kad je puno ljudi u kući.

Skinula sam rukavice i izvadila mobilni telefon iz džepa. Zvala sam ga. "Šta ima?", upitao me je. "Gde si? Zašto tako kasniš? Potrebna mi je pomoć. Ima još toliko toga da se uradi" 'Evo nas ponovo. Udavila bi se u kanti vode. Čak mi ni moja rođena majka ne postavlja toliko pitanja. Znaš šta?' Čekala sam, ali on ništa nije rekao. Čula sam muziku u pozadini. Nije spustio slušalicu. "Halo" „Da, znaš šta, odlučio sam da više nećemo biti zajedno. Hoću razvod!'.

Oči su mi bile širom otvorene kao i usta. Nikad mi ranije nije rekao tako nešto. Dah mi je postao plitak. Mučnina je dolazila u talasima, grčio mi se stomak. Čačo je stavio svoju šapu na moje stopalo, privio se uz moje telo. Stavila  sam ruke na stomak, pokušavajući da shvatim situaciju. Pokušavala sam da smirim glas: "Šta to misli?" 'Razgovaraćemo kasnije, sada nije vreme.' Prekinuo je poziv. Nisam imala gde da sednem. Naslonila sam se na veliki hrast i duboko udahnula da se smirim. Kleknula sam i pomilovala psa.


- Dosta sa emocijama, ne budi tako slaba. Ovo je tvoja krivica. Trebalo je da uradiš više da me zadržiš – rekao je. Stavio je slušalice i otvorio aplikaciju sa lekcijom portugalskog. To je bila njegova poslednja opsesija. Legla sam i sklupčala se u fetalnom položaju. Nisam shvatila da plačem dok mi jastuk nije bio mokar.


Sledećih nekoliko meseci bilo je nadrealno

Emocionalna distanca sada je imala smisla. Bio je uporan da nema drugu ženu. On me jednostavno nije voleo. Nije bio zainteresovan da to nekako rešimo. Sve što je želeo je da odštampa papire za razvod sa neke pravne veb stranice i natera me da se potpišem na isprekidanoj liniji. Njegovo mišljenje je bilo da mi nije potrebna alimentacija ili bilo kakva nadoknada za posao koji smo zajedno gradili jer je to bio njegov posao. Prošlo je nekoliko meseci, a ja još nisam bila spreman da potpišem papire. Želela sam advokata da zaštiti moju decu i sebe. Rekao je da će se brinuti o svojoj deci, ali da sam ja savršeno sposobna za rad i da mi ništa ne duguje. Nepoštovanje, ljutnja i ravnodušnost prema meni naterali su me da sve preispitam.

Da li smo ikada imali čvrst brak, ili je to bila samo moja mašta? Njegov novi izgled je bio upečatljiv - dizajnerske farmerke, zalizana kosa, dugmad košulje namerno ostavljena otkopčana - naglašavajući sede dlake na njegovim grudima. Moj odani muž i porodični čovek nikada ranije nije mario za izgled. Sledila je teretana, gubitak težine, prekomerna potrošnja - i naravno, mali crveni sportski automobil. Njegovi nekada poštovani stari meksički pevači pretvoreni su u klupsku muziku zajedno sa novootkrivenom ljubavlju prema plesu. Latino hip-hop muzika je svirala od trenutka kada se probudio.


Da li je to bila samo kriza srednjih godina?

Istina uvek nađe način da se otkrije, u dobru ili u zlu. U meni se stalno javljala mučna sumnja u drugu ženu. Tražila sam tragove preljube. Htela sam dokaz. Osećala sam njegovu izdaju duboko u sebi, iako je neznanje ostavljalo trunke nade. Zakleo se mojim životom da nema nikog drugog. Htela sam da mu verujem. Njegova reč je ranije nešto značila, ali sada je zvučala šuplje. Nije prošlo mnogo vremena pre nego što su se moje sumnje potvrdile. Jedan trag je vodio do sledećeg. Našao je mlađu ženu koja nudi sve – bar ovde i sada. Iskričav poput pozlaćenog nakita, to mu je bila druga šansa u životu. Barem je tako rekao. Ona je iz Brazila. Upoznali su se dok je ona bila ovde u SAD sa vizom. Sve je počelo neposredno pre nego što je objavio da želi razvod.


Ubrzo su stigla otkrića o raskošnim međunarodnim putovanjima na koja su zajedno išli, naravno, o našem trošku. Njegova obmana me je, naravno, šokirala jer to od njega niko ne bi očekivao. Posle dvadeset dve godine braka, suočila sam se sa razdvojenošću. Pitala sam se – hoće li me sve ovo slomiti ili ću se uzdići i, usuđujem se reći, napredovati u životu? Negde između žene i majke, moj identitet je nestao. Ostavila sam po strani svoje težnje, živela život kroz pobede i poraze mog muža. Ostao sam kod kuće i odgajao naše bebe više od šesnaest godina. Napustila sam svoju karijeru da bih podigala našu decu i pomogla mu da izgradi svoj posao.

Situacija je zahtevala fokus na ponovnom pronalaženju sebe

Dakle, zaronila sam u nepoznato u ime pronalaženja smisla u životu. Ponovo sam se povezala sa stvarima koje sam ostavila iza sebe u životu. Svaki novi korak, iako naizgled mali, bio je korak ka mojoj zamišljenoj budućnosti. Počela sam da shvatam da sam veoma sposobna. U realnosti, uvek sam i bila. Naš razvod još uvek nije bio konačan, ali on više nije živeo u našoj kući. Jednog dana sam došla kući i u poštanskom sandučetu našla izvod kreditne kartice. Pogledala sam i videla transakcije iz Brazila. Sela sam i duboko udahnula.

Ponovno sam uzela izvod i čitala, ovaj put sporije. Njegova kreditna kartica bila je u rukama druge žene, koja se vratila u Brazil. Ovo je bilo zapanjujuće otkriće, jer je on uvek pazio na novac.

To mi je otvorilo stare rane. Pokušala sam da se opustim ponavljajući sama sebi da mu opraštam i otpuštam sve to, ali bilo je prerano. 

Ipak, koliko god bilo teško, odlučila sam kako me sve to što se dogodilo neće definisati. Nemam kontrolu nad njegovim izborima - samo nad svojim. Shvatila sam da sam bila i jesam dovoljna sama sebi, bez obzira što on mislio i govorio o tome. 


"Kako sam mogla da dozvolim da se ovo dogodi?'"Ne! Posle 22 godine i devetoro dece, nisam ja taj koji je napustio brak. Nisam više želeo da nosim krivicu. Veoma sam uporan. Kada odlučim da uradim nešto, uradim to. Ako je ikada bilo vremena za hrabrost, sada je. Moja deca su moja snaga. Setila sam se kako je većina poraza zapravo blagoslov. Pitala sam se: "Šta ako ovaj razvod nije odraz neuspeha, već nešto što je moralo  da se dogodi?', prenosi Your Tango.


 
Komentari (0)
Loading