Šišaju se i SPALJUJU hidžabe: Veliki PROTESTI u Iranu nakon TRAGIČNE smrti 22-godišnje devojke - MORALNA POLICIJA ju je dotukla!

K.Ć. Vesti 21.09.2022 09:40 1

Iranke šišaju kosu i spaljuju svoje hidžabe u simboličnom činu protivljenja strogoj iranskoj regulativi koja zahteva od žena starijih od sedam godina da nose odeću koja im pokriva kosu i telo

Šišaju se i SPALJUJU hidžabe: Veliki PROTESTI u Iranu nakon TRAGIČNE smrti 22-godišnje devojke - MORALNA POLICIJA ju je dotukla!

Printscreen/TikTok

Jedna 22-godišnja devojka je umrla prošlog petka u Iranu nakon što ju je uhapsila moralna policija zbog "neadekvatnog odevanja".

"Dosta nam je seksualnog zlostavljanja", napisala je iranska novinarka i aktivistkinja Masih Alinedžad na Tviteru.

Šišaju se i SPALJUJU hidžabe: Veliki PROTESTI u Iranu nakon TRAGIČNE smrti 22-godišnje devojke - MORALNA POLICIJA ju je dotukla!

Profimedia

 

Smrt 22-godišnje devojke izazvala je talas ogorčenja . Od petka, Iranci i Iranke izašli su na ulice da protestuju protiv restriktivnih zakona koji zahtevaju od žena starijih od 7 godina da nose široku odeću i pokrivaju kosu. Protestna rulja je uzvikivala "smrt diktatoru" i "smrt Hamneija" okrivljujući najvišeg duhovnog vođu Irana, ajatolaha Alija Hamneija, koji je branio ulogu verske policije u iranskom društvu.

Prema lokalnim grupama za ljudska prava, dve osobe su ubijene u ponedeljak kada su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante u kurdskom gradu Sakezu , Aminijevom rodnom gradu. Još dve osobe su ubijene u gradu Divandarreh, a jedna je ubijenau Dehgolanu, takođe u kurdskom regionu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mahsa (@his_mahsa1994)

 

"Patrole ubice"

Mnogi ljudi, ne samo obični Iranci, već i neki zvaničnici, visoki sveštenici, slavne ličnosti i sportisti, osudili su otvoreno nasilje, ali su takođe pozvali da se prekine uznemiravanje i zatvaranje žena zbog nepoštovanja strogih pravila oblačenja. Na društvenim mrežama postoje video snimci koji pokazuju kako se policija brutalno obračunala sa ženama koje se ne pridržavaju naloga.

 

 

Iranska novinarka i aktivistkinja Masih Alinedžad objavila je na Tviteru objavu u kojoj je izvestila da su iranske bezbednosne snage otvorile vatru na mirne demonstrante. Nekoliko njih je povređeno. „Prvo je policija ubila 22-godišnju devojku, a sada koristi oružje i suzavac protiv ožalošćenih ljudi.

 

 

U simboličnom činu protivljenja strogoj iranskoj vladavini da žene nose marame, neke žene su se ošišale i spalile svoje hidžabe.

 

@mohsenetaromi Iran: Women cutting their hair in protest to Mahsa (Zhina) Amini’s death, 22-y-o Kurdish woman who died on 16Sep after going into a coma in police custody, arrested over “violating” Islamic hijab rules. (⁦‪@ShinD1982‬⁩, ⁦‪@negarkardan‬⁩) ⁦‪#MahsaAmini‬⁩ ⁧‫#مهسا_امینی ♬ Originalton - mohsenetaromi

 

Korisnici društvenih mreža podelili su video snimke na kojima se vidi da su žene koje su skinule hidžab strogo kažnjavale jedinice moralne policije.

 

 

Smrt 22-godišnje Iranke. "Nesreća"

Mahsa Amina je prošlog utorka bila u poseti svojoj porodici u Teheranu. Ženu je privela policija za moral kada su ona i njen brat napustili stanicu metroa. Ona i ostale žene odvedene su u najbližu policijsku stanicu, gde je trebalo da sačeka "edukativni trening" o tome kako pravilno nositi hidžab. Službe bezbednosti su javile da je žena pala i onesvestila se, a zatim je prevezena u bolnicu.

 

 

Žena je pala u komu i umrla tri dana kasnije. Policija negira da je uzrok smrti 22-godišnjaka bilo nasilje. Zvanični uzrok smrti bio je srčani udar, a smrt žene označena je kao "nesreća". Mahsina fotografija je objavljena na društvenim mrežama. Nekoliko iranskih lekara sugerisalo je na Tviteru da, iako nisu imali pristup njenoj medicinskoj dokumentaciji, tvrde da je žena zadobila potres mozga nakon povrede glave. Krvarenje iz uha koji se vidi na fotografiji to dokazuje.

Šišaju se i SPALJUJU hidžabe: Veliki PROTESTI u Iranu nakon TRAGIČNE smrti 22-godišnje devojke - MORALNA POLICIJA ju je dotukla!

Profimedia

 

U intervjuu jednoj iranskoj televiziji, Mahsina majka (22) rekla je da njena ćerka nije bolovala ni od kakve bolesti i da je na dan hapšenja nosila dugu i široku haljinu. Žena je dodala da su službe bezbednosti zabranile porodici da govori u medijima. Po nalogu iranskog predsednika Ebrahima Raisija, vlasti su pokrenule istragu o smrti Mahse Aminija.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
alex
26.09.2022 19:10

katolicizam i islam su antibozanske organizacije koje sa pravom verom u jednog boga,naseg stvorioca,nemaju niceg zajednickog.razni zlocinacki udari na narode koji nisu hteli da se pokatolice i jos danas prakticirane inkvi zicije imaju isti udarni cilj na od njih potlaceni narod,kao i antinarodni sistem uperen protivu zenskog dela naro da,iran i ostale islamske drazave koje koriste zlocinacki sistem protivu zenskog pola koji je srz naseg daljeg raz vitka od boga predato zenskom organizmu.zlocinacki udar na zenu je antibazanski sistem koji cak i kod inace slicnosti kod katolika nije upraznjen kao kod "alah u akbar" antizenskog sistema.zalosno je saznanje udara na nase majke,sestre i zene koje nastavljaju kroz porod nas dalji zivot.