Jezive ispovesti uhapšenih u Iranu su šokirale svet: Pored PREBIJANJA policajci ih i siluju, ne gledaju kog si pola i uzrasta

K.Ć. Vesti 22.12.2022 15:40 1

„Žene, život, sloboda“ slogani su antirežimskih demonstracija u Iranu

Jezive ispovesti uhapšenih u Iranu su šokirale svet: Pored PREBIJANJA policajci ih i siluju, ne gledaju kog si pola i uzrasta

Shutterstock

Traju od smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini, koju je ubila policija morala jer je pogrešno nosila hidžab. Službe nemaju milosti i krvavo guše proteste. Izvještaj CNN-a je izašao na vidjelo koji otkriva silovanja demonstranata u iranskim zatvorima.

U iranskim zatvorima silovane su žene, muškarci i deca. Priče nekoliko njih otkrio je izveštaj Si-En-Ena. „Bilo je dece koja su zarobljena tokom demonstracija. Oni su brutalno tučeni. Još više su povređivali devojčice. Seksualno su ih zlostavljali.


Upozorenje, u nastavku su jezivi opisi.

Silovanje u iranskim zatvorima

Iranske vlasti su nemilosrdne prema ženama, muškaracima, pa čak i prema deci koja su učestvovala u protestima. Poslednjih nedelja bilo je izveštaja da policajci vrši i seksualno nasilje nad demonstrantima.

Dramatične informacije potvrdio je izveštaj CNN-a, koji pokazuje da se pritvoreni demonstranti siluju u zatvorima. Novinari ove stanice stigli su do iransko-iračke granice, gde su razgovarali sa ljudima koji su doživeli uznemiravanje u zatvorima.

Među pričama preživelih izdvaja se 20-godišnja Armita Abasi. Nakon što su izbile demonstracije nakon smrti Mahse Amini, koji je navodno ubijena zbog loše nošenog hidžaba, Abasi je počela javno da govori protiv vlade. Ubrzo je uhapšena i, kako se ispostavilo, i mučena od strane službi.

Jezive ispovesti uhapšenih u Iranu su šokirale svet: Pored PREBIJANJA policajci ih i siluju, ne gledaju kog si pola i uzrasta

Shutterstock

 

Šokantni detalji o tome šta su joj uradili u Iranu izašli su na videlo nakon što su na internetu procurili razgovori lekara koji su se brinuli o njoj.

„Bila je prestravljena i drhtala je“, pisalo je u jednoj poruci. „Nije mi namera da širim paniku, ali ovo je istina. Zločin se dešava i ne mogu da ćutim.

Doktori su pronašli Armitu obrijane glave. Tresla se od bola - rektalno krvarenje je jasno ukazivalo na višestruko silovanje. Uprkos tome, policajci su bezuspešno pokušavali da ubede lekare da u kartonu napišu da je devojčica doživela silovanje pre hapšenja.

U izveštaju CNN-a se navodi da su je službe odvele iz bolnice neposredno pre dolaska njenih rođaka. Iranska vlada je u svom saopštenju navela da je Abasi lečena od "probavnih problema". Trenutno se nalazi u zatvoru Karaj.

Žene, muškarci i deca su žrtve seksualnog nasilja u zatvorima

"Birali su žene koje su bile lepe i odgovarale njihovom ukusu. Onda bi policajac jednu od njih izveo iz ćelije u manju, privatnu sobu", piše na sajtu Si-En-Ena. „Tamo su bili seksualno zlostavljani.

Preživela Hana učestvovala je u protestima, uprkos upozorenjima da su žene u iranskim zatvorima "vrlo loše tretirane". Ona je uhapšena i zadržana 24 sata. Žena je u razgovoru sa novinarima otkrila šta se dešava iza zatvorskih zidova.

"U pritvorskom centru ima oko 30 do 40 žena, a ostali su muškarci“, kaže Hana za CNN. „Bilo je dece od 13 i 14 godina koja su uhapšeni tokom demonstracija. Oni su brutalno povređeni. Još više su povredili devojčice. Seksualno su ih zlostavljali."

"Čula sam i mučenje nad dečakom. Tukli su ga palicama dok je njegova sestra vrištala u prostoriji za ispitivanje", Hana veruje da je devojčica tada silovana.

Dečaci su takođe seksualno zlostavljani u zatvorima. CNN je intervjuisao 17-godišnjaka koji je rekao da su on i njegovi prijatelji bili silovani i pogođeni strujom u pritvoru.

"Doveli su četvoricu pretučenih. U drugoj ćeliji su jako vrištali. Jedan od muškaraca koji je bio mučen je poslat u čekaonicu u kojoj sam bio i ja. Pitao sam ga šta se to dešava? On mi je rekao da su silovali muškarce", rekao je dečak za CNN.

CNN je saznao za 11 slučajeva seksualnog nasilja nad demonstrantima u iranskim zatvorima i već je potvrdio skoro polovinu od njih.

Navodi se da vlasti koriste zatvorski sistem da prikriju lokaciju pritvora demonstranata. Stalno menjaju mesto boravka, obmanjujući porodice. 

Hana je uspela da pobegne iz Irana nakon što je puštena iz zatvora. Prešla je granicu prateći grupu kurdskih krijumčara. Trenutno živi sa rođacima u planinskom gradu u Iračkom Kurdistanu.

Komentari (1)
Loading
Citalac
22.12.2022 16:38

Sigurno je istina cim CNN izvestava sa iracke granice. More...