Zašto postoje pepeljare u avionu iako je pušenje zabranjeno? Odgovor na ovo pitanje je krajnje neočekivan

Nedeljko Tišanović Vesti 10.09.2024 08:25 0

Možete li da zamislite da putnici puše u avionu?

Shutterstock/Marina Zezelina

Shutterstock/Marina Zezelina

Ova štetna navika nekada je bila dozvoljena na visini od 10.000 metara, ali je sada zabranjena iz bezbednosnih razloga.

Iako je pušenje u avionima zabranjeno još od prošlog veka, neki novi modeli aviona i dalje imaju pepeljare u toaletima. Čak i uz zabranu, avioni moraju imati prenosive pepeljare koje su vidljive i nalaze se pored vrata toaleta.

Pepeljare su potrebne jer neki putnici povremeno zapale cigaretu u avionu, i one služe kao mesto za bacanje pikavaca kako bi se izbegle opasnosti od požara. Bez pepeljara, putnici bi mogli da pokušaju da ugase cigarete na neprikladnim mestima, kao što su lavabo, korpa za otpatke ili dispenzer za papirne peškire.

Ovo pravilo uvedeno je nakon tragedije 1973. godine, kada je 123 osobe poginulo na letu iz Rija de Ženeira ka Parizu. Dim u pilotskoj kabini, za koji se veruje da je bio uzrokovan zapaljenom cigaretom bačenom u korpu za smeće, naterao je pilota da naglo sleti. Mnogi putnici su poginuli zbog gušenja dok je avion bio u vazduhu.

Pre osam godina, britanski Boing 747 na putu za Meksiko sleteo je vanredno jer u avionu nije bilo pepeljare. Let je nastavljen tek nakon što je donesena pepeljara iz drugog aviona.

 

Bonus video: 

 

@najzena.rs Gde držite ulje u kuhinji? Ovo je najgore mesto! #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading