Neizostavan sastojak sarmi, punjenih paprika, musake, ćufti i drugih jela je mleveno meso. Od njega se prave i pljeskavice, sosovi za paste i druga jela. Distanje mlevenog mesa može da se oduži, jer ono pusti dosta vode, ali postoji opasnost da dugim dinstanjem postane suvo, a zbog toga jelo neće biti ukusno.
Dodajte sodu bikarbonu
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Kako bi to sprečili, profesionalni kuvari koriste jedan trik. U mleveno meso prilikom dinstanja stave malo sode bikarbone. Treba staviti na 500 g mlevenog mesa 1/3 kašičice sode bikarbone pre dinstanja. Promešati, ostaviti da odstoji 15 minuta, a onda meso izdinstati. Zahvaljujući tome, meso će brže biti gotovo, neće pustiti mnogo vode prilikom dinstanja, a ostaće sočno i meko.

Shutterstock, Epa
Meso za roštilj će biti lepše
Sodu bikarbonu stavite i u meso za gulaš koje je iseckano na komadiće, na isti način, pre dinstanja. U ovom slučaju treba staviti 1 kašičicu sode bikarbone na 500 g mesa.
Kada pravite ćevape i pljeskavice, u mleveno meso prilikom mešanja sa začinima stavite malo sode bikarbone. Treba staviti na jedan kilogram mlevenog mesa jednu kašičicu sode bikarbone, zajedno sa ostalim začinima (so, biber, crni luk, mešavina biljnih začina). Zahvaljujući sodi bikarboni, ćevapi i pljeskavice će brže biti gotovi, neće pustiti mnogo vode prilikom pečenja, a meso će ostati sočno i meko.
Bonus video: