Plodovi sazrevaju u septembru: Kažu da je ovo najzdraviji domaći sirup, evo kako da ga sami napravite

Slobodanka Ćorić Vesti 05.09.2024 11:17 0

Bobice se nikako ne smeju jesti sirove jer su toksične, te mogu izazvati trovanje. Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava

crna zova

Shutterstock

Septembar je vreme kada plodovi crne zove dostižu svoju punu zrelost, a ovo je savršen trenutak da iskoristite njihove blagodeti. Crna zova, sa svojim bogatstvom vitamina i antioksidanata, idealna je za pripremu zdravog domaćeg sirupa koji može imati brojne koristi za zdravlje. Bobice se nikako ne smeju jesti sirove jer su toksične, te mogu izazvati trovanje. Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava , a sirup je potpuno siguran za konzumiranje.

Zašto je sirup od crne zove zdrav?

Crna zova je poznata po svojim lekovitim svojstvima. Ovaj plod je bogat vitaminom C, antioksidansima i flavonoidima, koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema, smanjenju upala i poboljšanju opšteg zdravlja. Sirup od crne zove može biti koristan u borbi protiv prehlada i gripa, kao i za poboljšanje cirkulacije i detoksikaciju organizma.

crna zova

Shutterstock

 

Kako pripremiti domaći sirup od crne zove

Evo jednostavnog recepta za pripremu sirupa od crne zove kod kuće:

Sastojci:

  • 500 g plodova crne zove
  • 1 l vode
  • 800 g šećera (može se prilagoditi po ukusu)
  • Sok od 1 limuna (opciono)

Priprema:

Temeljno operite plodove crne zove i odstranite stabljike. Plodove stavite u veliku posudu.

Prelijte plodove sa 1 litrom vode i stavite da se kuvaju na srednjoj vatri. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte 30 minuta, povremeno mešajući.

Nakon što su plodovi kuvani, procedite tečnost kroz gazu ili sitno sito u drugu posudu. Dobijenu tečnost vratite na šporet.

U zagrejanu tečnost dodajte šećer i mešajte dok se potpuno ne rastvori. Ako želite, dodajte sok od limuna za dodatnu svežinu i konzervaciju.

Povećajte temperaturu i kuvajte dok se sirup ne zgusne. Ovo može potrajati oko 30-45 minuta, zavisno od količine tečnosti i željene gustine.

Vrući sirup sipajte u sterilizovane flaše ili tegle dok je još topao. Zatvorite ih čvrsto i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Sirup čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Može se čuvati i u frižideru, a njegova dugotrajnost zavisi od uslova čuvanja i količine dodanog šećera.

Sirup možete koristiti kao dodatak čajevima, vodama ili kao prirodni zaslađivač u raznim receptima.

Priprema sirupa od crne zove kod kuće ne samo da vam omogućava da uživate u njegovim zdravstvenim prednostima, već i daje osećaj postignuća. Uživajte u prirodnim dobrotama koje vam septembar nudi!

 

Komentari (0)
Loading