Možda zvuči neverovatno ali radi posao: Evo zbog čega baštovani u septembru biljke prskaju mlekom

Slobodanka Ćorić Vesti 04.09.2024 07:15 0

Za ovaj postupak možete koristiti sveže mleko, ali i ono kojem je istekao rok ili čak mleko u prahu, sve dok je pravilno razređeno

cveće

Shutterstock

Baštovani bi u septembru trebali prskati svoje biljke mlekom. Možda zvuči neverovatno, ali ovo može pomoći biljkama u borbi protiv bolesti.

Osim što se mleko može koristiti kao đubrivo, ono može služiti i kao prirodni antifungal i pesticid, prenosi express.co.uk.

Kako tvrde stručnjaci za baštovanstvo iz The Sprucea, kalcijum, azot, fosfor i kalijum koji se nalaze u mleku mogu podstaći rast biljaka, dok takođe sprečavaju truljenje cvetova u paradajzu, tikvama i paprikama.

“Ista svojstva koja čine mleko dobrim za ljude, kao što su kalcijum i vitamini B, takođe su korisna i za biljke. Kalcijum pomaže biljkama da rastu, a takođe sprečava truljenje na kraju cvetanja, što može biti uzrokovano nedostatkom kalcijuma,” navode stručnjaci.

Osim toga, jedna studija je sugerisala da su antifungalna svojstva mleka uspešna u lečenju pepelnice, gljivičnog oboljenja koje može uticati na useve – uključujući grožđe, tikvice, jabuke, crni ribiz, ogrozd i grašak.

Za ovaj postupak možete koristiti sveže mleko, ali i ono kojem je istekao rok ili čak mleko u prahu, sve dok je pravilno razređeno. Koristite mleko s niskim sadržajem masti (1 ili 2 procenta), umesto obrnutog ili punomasnog mleka, savetuju stručnjaci.

Međutim, budite oprezni jer previše mleka može naškoditi biljkama. Ako se pretjera, mleko može izazvati crnu trulež, meku trulež i pjegavost lišća Alternaria, dok masnoća u punomasnom mleku može dovesti do neprijatnog mirisa, objašnjavaju stručnjaci.

Sadržaj šećera i masti u mleku takođe može privući štetočine poput muha. Vrtlari takođe ne bi smeli koristiti mleko kao primarni izvor zalivanja, jer bi to moglo smanjiti količinu vlage i uzrokovati venuće biljaka.

Vrtlari treba da budu svesni da sezona rasta bliži kraju u septembru, pa je mleko najbolje koristiti u tom periodu.

Kako koristiti mleko u vrtu?

Napravite rastvor vode i mleka u odnosu 50:50 u bočici sa raspršivačem. Nanesite rastvor na lišće biljaka. Nakon 30 minuta proverite da li su biljke apsorbovale mleko. Nježno obrišite sav višak tečnosti.

Drugi način je da rastvor ulijete direktno u tlo kako bi koren upio mešavinu. Nemojte koristiti nikakve hemijske pesticide ili đubriva na biljkama jer to može ubiti prirodne bakterije mleka.

Komentari (0)
Loading