Počela invazija smrdibuba: 3 proverena načina da ih se rešite jednom za svagda

Slobodanka Ćorić Vesti 31.08.2024 09:40 0

Mnogi se već žale da im smrdibube u jatima opsedaju prozoe i vrata tražeći suvo i toplo mesto da prezime, a malo njih zna kako da ih se reše

smrdibuba

Shutterstock

Komarnici su prva prepreka na koju smrdibube nailaze, a ako uspeju da je prevaziđu, vaš dom postaje njihova sledeća destinacija. Mogu se naći na zidovima, nameštaju, tepisima, u kutijama za rolete, pa čak i u garderoberima dok traže sigurno mesto za zimu.

Od kada su smrdibube stigle kod nas, u poljoprivrednim apotekama vlada velika potražnja za sredstvima koja mogu da ih oteraju ili unište. Nažalost, malo je fabričkih preparata koji su zaista efikasni i dostupni na našem tržištu.

Dok neki korisnici društvenih mreža preporučuju preparate koji se trenutno mogu nabaviti samo u Francuskoj, sve više ljudi otkriva proverene domaće metode za borbu protiv smrdibuba.

Koristite nanu za pomoć

Jedan od učinkovitih načina da se oslobodite smrdibuba je korišćenje eteričnog ulja nane. Smrdibube ne podnose miris nane, pa ako ovu aromu nanesete na mesta gde najčešće ulaze u vaš dom, shvatiće da nisu dobrodošle i povući će se.

Za početak, postavite nekoliko saksija sa nanom na prozorski okvir i rasporedite ovu biljku po prostorijama. Na taj način ćete stvoriti „prsten odbrane“ koji će odvratiti smrdibube.

Nakon toga, pripremite domaći sprej za još efikasnije odbijanje ovih insekata. Pomiješajte eterično ulje nane s vodom i poprskajte sve štokove vrata i prozora. Smrdibube će najkasnije za 48 sati potražiti mesto gde ne osećaju ovu neprijatnu aromu. Da biste bili sigurni da ćete ih potpuno oterati, možete prskati štokove više puta dnevno. Za dugoročno rešenje, koristite ovaj rastvor svaka pet-šest dana.

Pomiješajte sirće i beli luk

Još dve arome koje smrdibubama nisu privlačne su miris belog luka i oštar miris sirćeta.

Pomiješajte 4 sitno iseckana čena belog luka ili četiri kafene kašičice belog luka u prahu sa 200 mililitara alkoholnog sirćeta. Ovime poprskajte sve otvore u stanu. Kao i za rastvor na bazi nane, ovaj sprej možete koristiti više puta dnevno.

Sprej od deterdženta i sirćeta

Ako su smrdibube već zauzele vaše komarnike, možete se suočiti s njima direktno pomoću spreja.

Pripremite sprej od 120 mililitara sirćeta, 60 mililitara praška za sudove i 200 mililitara vode. Sve sastojke sipajte u bocu sa raspršivačem, dobro promiješajte i naprskajte kolonije smrdibuba koje su se nastanile na komarnicima.

Ako smrdibube već ušle u kuću ili stan, najbrže i najefikasnije rešenje je usisavanje.

Komentari (0)
Loading