Znate li šta zapravo znači izraz "pao sa kruške"? Svi koristimo ovu frazu, a pojma nemamo odakle potiče

Nedeljko Tišanović Vesti 22.08.2024 17:19 0

Ne bi vam nikada palo na pamet.

Shutterstock

Shutterstock

U svakodnevnom jeziku često koristimo izraze o čijem značenju retko razmišljamo. Jedan takav izraz je "pao s kruške", koji opisuje osobu koja se ponaša glupo, naivno ili zbunjeno.

Zašto baš kruška, a ne neko drugo drvo?

Odgovor se krije u starim narodnim verovanjima. Prema profesor Veselinu Čajkanoviću, etnologu i filologu, srpska narodna tradicija ima veoma negativan stav prema krušci, koja se smatra "zlim drvetom" i privlači zle demone.

U svojoj knjizi Čajkanović navodi da se pod kruškom okupljaju demoni, da veštice koriste njenu krošnju za skrovište i da ona privlači mračne sile, pa čak i smrt. Iako je kruška možda nekada imala bolji status u staroj religiji, vremenom je postala simbol zla.

Iz tog razloga, izraz "pao s kruške" ima posebno značenje. Pad sa drveta za koje se veruje da je dom zlih sila simbolizuje pad u ludilo ili zbunjenost.

Poznati srpski lingvista Milan Šipka u svojoj knjizi objašnjava da se izrazi koristi za opisivanje zbunjenog ili smušenog ponašanja, dok fraza "nisam pao s kruške" naglašava da osoba nije glupa ili naivna, piše Kurir. 

Dakle, kada čujete da je neko "pao s kruške", setite se drevnih verovanja koja stoje iza ovog izraza i simbolike kruške u narodnoj tradiciji. Ovaj jednostavan izraz nosi duboku simboliku i odražava verovanja koja su se prenosila kroz generacije.

 

Bonus video: 

 

Komentari (0)
Loading