Privlači nesreću i bolest: Prema narodnom verovanju ovu biljku nikako ne treba saditi u blizini kuće

Vesti 21.08.2024 13:09 0

Naši preci su verovali da ove biljke mogu da privuku nesreću i da ih ne treba saditi u dvorištu.

dvorište

Shutterstock

Obožavanje drveća i biljaka kod starih Srba bilo je veoma razvijeno. Oni nisu bili izuzetak u odnosu na druge narode, ali su se mnoga narodna verovanja sačuvala do današnjih dana. Naši preci su verovali da ovo drveće može da privuče nesreću i da ga ne treba saditi u dvorištu.

Bagrem

Po verovanjima, bagrem ne treba da bude blizu kuće. Srbi su bagrem zvali nerod (bez roda). Kalemljenje bagrema je bilo skrnavljenje.

orah

Rina

 

Orah

Drvo oraha u dvorištu privlači nesreću, prema narodnom verovanju. Orahovo drvo nije dobro u blizini kuće, kako zbog žila, tako i zbog senke koja pada na kuću.

Dud

Crni i beli dud imaju lekovita i hranljiva svojstva, ali nije dobro za kuću ako se žile duda podvuku pod kuću, veruje se da će tada kuća opusteti.

Tuja

Tuja se, kao ukrasno i zimzeleno drveće, sadi po grobljima i daleko od kuće, jer je otrovna. Kada se nalazi na okućnici, veruje se da utiče loše na decu i da se ona često razboljevaju.

Breza

Za brezu se veruje da je prokleto drvo jer su Spasitelja šibali brezovim granama. Od suve kore breze prave se baklje (lile) koje se pale na Ivanjdan ili Petrovdan.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading