Dok kuvate kukuruz, obavezno dodajte jedan tajni sastojak: Biće mek, sočan i sladak kao u snu – za samo 20 minuta

Slobodanka Ćorić Vesti 16.08.2024 10:55 0

Veruje se da je sveže povrće zdravije od kuvanog, ali to se ne odnosi na kukuruz. Naime, američki istraživači su otkrili da tokom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula sa antioksidacijskim delovanjem

kukuruz

Shutterstock

Teško ćete pronaći osobu koja ne voli kukuruz, bilo kuvani, pečeni ili kao dodatak.

Ali ako tražite nove ideje za njegovu pripremu, imamo fantastičan i kreativan trik za kuvanje kukuruza u „kupki“ od maslaca.

Rezultat će vas oduševiti, jer savršeno slatki i nežan ukus kukuruza će vas naterati da uzmete repete.

Ne treba vam više od 20 minuta da pripremite ovo jelo, a ako vam se dopadne rezultat, pokušajte da pripremite drugo povrće na ovaj način.

– 4 šolje vode – 6 kukuruza – 1 šolja mleka – 100 grama putera – 1 kašika soli

Priprema: U veliku posudu sipajte vodu i sačekajte da proključa. Dodajte šolju mleka, puter i so. Kada se puter rastopi, dodajte kukuruz i smanjite vatru. Kuvajte oko osam minuta. Potom izvadite kukuruz i servirajte.

Zašto je kukuruz super namirnica? Prosečan kukuruz ima oko 300 zrna, a svako od njih skladišti ugljene hidrate, proteine, vitamine, minerale i vlakna. Jedan svež kukuruz ima oko 100 kalorija.

Veruje se da je sveže povrće zdravije od kuvanog, ali to se ne odnosi na kukuruz. Naime, američki istraživači su otkrili da tokom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula sa antioksidacijskim delovanjem, što povećava njegove zaštitne moći.

Kukuruz takođe sadrži jake antioksidante, lutein i zeaksantin, beta karoten, vitamine B, magnezijum, fosfor i vitamin C.

Redovno konzumiranje kukuruza podstiče rad metabolizma i varenja, kao i izbacivanje toksina iz tela i sprečava razvoj crevnih bolesti.

Kukuruz je odličan izvor vitamina B1 koji ima važnu ulogu u funkciji mozga.

Komentari (0)
Loading