Ovo svaka žena treba da zna kad ide na letovanje: Farmaceutkinja ukazala na 3 greške koje se najčešće prave tokom odmora

Tatjana Badarević Vesti 15.08.2024 12:34 0

Farmaceutkinja je otkrila kakvi problemi mogu nastati ukoliko ne pripazite na pilule za sprečavanje tudnoće i kako to sprečiti.

letovanje

Shutterstock

 

Farmaceutkinja Džanki Koteča upozorila je žene na tri uobičajene greške koje se lako prave na letovanju, piše Express.

"Vaš dugo očekivani letnji odmor je konačno stigao, ali usred svog uzbuđenja, zapamtite da pronalaženje pasoša nije jedina važna stvar o kojoj trebate da razmišljate pre odlaska", rekla je.

"Kad ste daleko od kuće i izvan rutine, pogrešiti s kontracepcijom je, nažalost, previše lako. Međutim, uz malo planiranja i nekoliko ovih saveta i trikova, možete uživati i biti sigurni da ste zaštićeni od trudnoće i polno prenosivih infekcija (SPI)", istakla je farmaceutkinja.

Koteča je prvo skrenula pažnju na promenu vremenskih zona, ako putujete negde dalje. Ako ste žena koja uzima tablete koje sadrže samo progesteron ili kombinovane tablete, moraćete da ih uzimate svaki dan u isto vreme kako biste sprečili trudnoću, čak i ako vam se čini da je prerano ili kasno u drugoj zemlji.

letovanje

Shutterstock

 

 

"Jedna od najjednostavnijih, ali nadelotvornijih strategija da ostanete na pravom putu je postaviti dnevni alarm ili ponavljajuću kalendarsko obaveštenje na svom telefonu", savetovala je.

"To će poslužiti kao podsetnik da uzmete svoju kontracepciju te vam pomoći da ostanete na dobrom putu čak i kada je vaš dnevni raspored nepredvidiv. Upamtite, ako propustite odgovarajući vremenski okvir ili potpuno zaboravite, možda ćete morati koristiti sekundarni oblik kontracepcije, kao što su kondomi", istakla je Koteča.

Pazite gde stavljate lekove i kontracepciju

Ona je nakon toga upozorila na tipične stomačne probleme uzrokovane hranom, putovanjem avionom ili nečistom vodom za vreme godišnjeg odmora. Ne samo da to može pokvariti vaše planove, već može čak uticati na učinkovitost oralnih kontraceptiva.

"To je zato što nakon što ste uzeli tabletu, može proći dva do tri sata da je vaše telo u potpunosti apsorbuje. Ako povratite manje od tri sata nakon uzimanja kontracepcijske tablete, nije došlo do apsorbovanja i trebali biste odmah uzeti drugu tabletu. Tableta koja sadrži samo progestagen možda neće delovati ako povratite unutar dva sata od uzimanja", kazala je Koteča.

Farmaceutkinja je, takođe, rekla da se kontracepcijska sredstva trebaju čuvati na sigurnom mestu. Iako se to može činiti kao da nema smisla, nije tajna da koferi ponekad nestanu.

"To je noćna mora svakog putnika: doći na mesto za preuzimanje prtljaga i otkriti da vam je kofer zapeo na polasku. No, gotovo je sigurno da će vam se ovaj scenario dogoditi barem jednom u životu. Dakle, budite spremni i izbegnite nepotrebne brige tako što ćete spakovati kontracepciju i važne lekove koji vam mogu zatrebati u ručnu torbu, a ne u prijavljenom prtljagu", rekla je Koteča.

"Priprema je ključna kada se radi o uspešnom upravljanju vašom kontracepcijom tokom putovanja. Ako se pametno pakujete, znate šta učiniti u hitnim slučajevima i pridržavate se svog rasporeda, nećete morati brinuti o tome da ćete neželjeni 'suvenir' poneti kući", upozorila je.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading