Najbolji način za čuvanje lubenice: Evo zašto nikako ne sme cela u frižider

Slobodanka Ćorić Vesti 13.08.2024 11:11 0

Iako ohlađena lubenica može biti ukusnija tokom vrućih dana, čuvanje u frižideru može smanjiti sadržaj hranljivih materija

lubenica

Shutterstock

Rok trajanja lubenice je od tri do četiri nedelje pre nego što počne da se kvari. Kako bismo očuvali njenu svežinu, važno je pridržavati se nekoliko saveta.

Hladna lubenica je savršeno osveženje tokom vrućih letnjih dana. Ovo voće nije samo ukusno već i hranljivo, bogato antioksidansima, likopenom, beta-karotenom i vitaminom C. Može se jesti u voćnim salatama, ali i u slanim jelima, a lubenica sa roštilja je odličan letnji užitak. Prema Food Network-u, sastoji se od 92% vode, što je čini savršenim letnjim osveženjem.

Što se tiče roka trajanja, glavni izazov sa lubenicom je njena veličina, jer je potrebno pronaći adekvatno mesto za njeno skladištenje. Iako ohlađena lubenica može biti ukusnija tokom vrućih dana, čuvanje u frižideru može smanjiti sadržaj hranljivih materija. Istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazuje da lubenice čuvane na sobnoj temperaturi imaju više hranljivih materija u poređenju sa ohlađenim ili svežim ubranima.

Hranljive materije u lubenici

Lubenica se može čuvati u frižideru samo ako je već ohlađena ili isečena. Čuvanje cele lubenice u frižideru može uzrokovati neprijatne promene u ukusu, teksturi i boji. Istraživanje koje je trajalo dve nedelje pokazalo je da lubenice čuvane na sobnoj temperaturi zadržavaju najviše nutritivnih vrednosti. Nivoi antioksidanasa su bili viši u lubenici držanoj na sobnoj temperaturi. Medical News Today objašnjava da likopen u takvoj lubenici može biti 20% veći, a nivo beta-karotena čak dvostruko veći.

Hlađenje može izazvati gubitak boje, a tamnija boja ukazuje na viši nivo likopena.

Istraživači su takođe utvrdili da lubenice nastavljaju da proizvode hranljive materije i nakon berbe, dok hlađenje usporava i na kraju zaustavlja taj proces. Lubenica se može početi kvariti za nedelju dana u frižideru, dok je njen uobičajeni rok trajanja od tri nedelje do mesec dana.

Komentari (0)
Loading