Bolje radi + štedi struju, trik za održavanje frižidera: Kada ovo očistite, nećete plaćati skupe popravke

Nedeljko Tišanović Vesti 04.08.2024 19:05 0

Kada ovo uradite "preporodićete" vaš rashladni uređaj...

ShotPrime Studio/Shutterstock

ShotPrime Studio/Shutterstock

Frižideri su osnovni deo naših kuhinja, no često zanemarujemo važnost njihovog pravilnog održavanja. Iako ih svakodnevno koristimo, mnogi ne posvećuju dovoljno pažnje unutrašnjosti, naročito kondenzatorskim kalemovima koji su ključni za njihovo pravilno funkcionisanje.

Kondenzatorski kalemovi, koji se obično nalaze na zadnjem delu frižidera ili na dnu ispod rešetke, odgovorni su za otpuštanje toplote iz uređaja. S vremenom se prašina i prljavština nakupljaju na ovim kalemovima, što može uzrokovati veće opterećenje kompresora, povećanu potrošnju struje i smanjenu efikasnost uređaja.

Stručnjaci preporučuju da se kalemovi čiste nekoliko puta godišnje kako bi frižider radio optimalno. Čišćenje je jednostavno i brzo, a može značajno poboljšati performanse uređaja, piše Srećna Republika

Možete zamisliti kako je trčati maraton dok vam neko dodaje slojeve odeće – na kraju ćete se osećati iscrpljeno i preopterećeno. Isto se dešava i vašem frižideru kada se kondenzatorski kalemovi zaprljaju.

Da biste očistili kalemove, jednostavno povucite frižider napred (obično je opremljen točkićima) i pomoću usisivača sa tankim nastavkom uklonite prašinu i nečistoće. Ako su kondenzatorski kalemovi smešteni na dnu, uklonite mrežicu koja ih pokriva i očistite na sličan način.

Ovo jednostavno održavanje može poboljšati efikasnost frižidera, smanjiti potrošnju energije, smanjiti račun za struju i produžiti vek trajanja uređaja. Čisti kondenzatorski kalem takođe može sprečiti skupe popravke u budućnosti.

 

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading