Ove 2 stvari svi zaboravljaju: Proverite ih kada frižider počne da pravi buku, jedna je posebno važna

Vesti 02.07.2024 19:02 0

Ako vaša kompanija za frižidere prodaje filtere, zamenite ih...

frižider

Shutterstock

Frižider je obično glavna stvar u skoro svakom domu. To je kuhinjski aparat koji pomaže da naša hrana bude hladna i sveža. Verovatno ne razmišljate previše o uređaju - to jest, sve dok ne počne da proizvodi čudne zvukove.

Melisa Mejker, stručnjak za čišćenje i osnivač ,,Clean My Space" kaže da je stalno tiho zujanje iz frižidera normalno, ali ako počnete da čujete druge zvukove, poput zveckanja ili zujanja, treba da uradite nešto po tom pitanju.

hrana

Shutterstock

 

Evo dve glavne stvari koje treba proveriti i očistiti:

Očistite deo za vodu i led

Mejker objašnjava da je pametno prvo proveriti deo za vodu i led jer oni verovatno izazivaju buku, a možda će vam trebati i novi filter.

„Ako vaša kompanija za frižidere prodaje filtere, zamenite ih da bi voda i led bili čisti i sveži“, kaže Mejker. Ona predlaže izbacivanje starog leda (najmanje jednom mesečno) i čišćenje dela za led.

„Morate ih redovno održavati“, kaže ona. 

Pošto je svaki model frižidera drugačiji, dobro je da se pre čišćenja uvek obratite na uputstva proizvođača. Maker takođe kaže da ponekad može doći do problema sa aparatom za led ili vodom koji se ne može popraviti jednostavnim čišćenjem i da će trebati profesionalac da uđe u pomoć.

Usisajte ventilator 

Ako buka ne dolazi iz dela za led ili vodu, možda dolazi od ventilatora kondenzatora i namotaja kondenzatora koji se nalaze iza frižidera.

„To je jedno od najlakših mesta koje možete zaboraviti kada čistite jer je van vidokruga“, kaže Mejker.

Frižider

Shutterstock

 

„Ako povremeno čujete buku, to verovatno znači da tamo ima stvari“, objašnjava Mejker. Tu može pomoći temeljno čišćenje. Da biste to uradili, treba da isključite frižider, a zatim ga izvucite i udaljite od zida. Zatim koristite dobar usisivač sa nežnim nastavkom za četkicu da usisavate „napred-nazad ili [u] pokretima gore-dole da biste uklonili što više prašine“, kaže Mejker. Oni koji žive sa kućnim ljubimcima treba da to rade češće jer se tamo skupljaju njihove dlake.

„Kad god izvučete frižider, uvek naiđete na snopove dlaka i prljavštine, tako da takođe treba da usisavate ispod“, kaže Mejker za Real Simple

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading