Briše celulit: Skuvajte čaj od ove biljke, a osim što ćete biti zategnuti, oporavićete i organizam

Tatjana Badarević Vesti 01.08.2024 14:38 0

Kukuruzna svila može pomoći i kod poremećaja rada jetre, žuči, dijabetesa...

Celulit

Shutterstock

 

Iako se čaj može pripremati i od zrna kukuruza ispečenih u rerni, u lečenju se mnogo češće koristi kukuruzova svila. Vlakna između ljuske kukuruza i klipa su sjajna i tanka, a kukuruzu pomažu u rastu i zadržavanju sočnosti zrna. Svila kukuruza može se koristiti sveža, ali se često suši pre nego što se konzumira kao čaj, ekstrakt ili u kupovnom obliku kao tableta. Sveže svilene niti nakon ljuštenja kukuruza možemo koristiti kao preliv za salate, krompire, supe, sendviče i tortilje.

U lekovitom smislu, ona pomaže kod cistitisa, zadržavanja vode, bubrežnih kamenaca i gihta. Smatra se da može pomoći i kod poremećaja jetre, žuči, dijabetesa i visokog pritiska. Da biste dobili čaj, ostavite kukuruzovu svilu da odstoji pet minuta u vrućoj vodi te ga procedite.

kukuruz

Shutterstock

 

 

U tradicionalnoj kineskoj i indijanskoj medicini kukuruzna svila se koristi za lečenje i ostalih bolesti, uključujući malariju, probleme s prostatom, infekcije urinarnog trakta i bolesti srca. Novija istraživanja pokazuju da takođe može pomoći u smanjenju krvnog pritiska, holesterola, šećera u krvi i upalnih stanja.

Za dobru probavu

Ovaj blagotvorni čaj pomaže u podsticanju probave jer prvenstveno podstiče izlučivanje žuči u jetri, a to rezultira pravilnom probavom hrane. Može biti i vrlo učinkovit tretman za visoki krvni pritisak jer podstiče eliminaciju viška tečnosti iz vašeg tela. Kao takav, mogao bi biti prirodna alternativa propisanim diureticima, koji se često koriste za snižavanje krvnog pritiska. Flavonoidi u kukuruznoj svili poboljšavaju nivo holesterola snižavanjem triglicerida i LDL holesterola.

Kako je ujedno i snažan diuretik, svakako nam može pomoći u čišćenju organizma, gubljenju kilograma i mršavljenju. Kako nas tera na pojačano mokrenje sprečiće nakupljanje bakterija koje dovode do infekcija mokraćnog sistema i infekcija mokraćne bešike. Bez brige ga mogu piti i trudnice jer je blag i nežan, a može ublažiti pojavu edema koji su česta i neprijatna pojava u trudnoći. Žene često konzumiraju ovaj čaj kad imaju menstrualne tegobe ili kad žele da se reše celulita.

kukuruz

Shutterstock

 

 

Za ćišćenje bešike stavite šaku kukuruzne svile u čajnik i prelijte sa dve šoljice kipeće vode. Ostavite potopljeno 10 minuta. Iscedite pre posluživanja.

Čaj od zrna

Ako pak odlučite da napravite 'kukuruzni' čaj, uzmite semenke s dva velika klipa kukuruza. Raširite semenke na papir za pečenje i pecite na 160 stepeni često mešajući kutlačom dok semenke ne izgube svu vlagu i postanu zlatne. Istresite semenke u lonac s klipovima kako bi stali u lonac. Dodajte kipeću vodu. Smanjite vatru i kuvajte pokriveno oko 40 minuta. Pojačajte vatru i neka jako kuva još 10 minuta. Maknite s vatre i bacite klipove. Ovo ublažava napade gladi između obroka. Može se pripremiti i s kukuruzom iz limenke, a koristi se i protiv anemije te zatvora. Ne preporučuje se kao dodatak ishrani ako uzimate lekove kao što su protivupalni lekovi, lekovi za krvni pritisak, razređivači krvi, diuretici, insulin ili lekovi za dijabetes. Izbegavajte kukuruznu svilu ako uzimate dodatke kalijuma jer može povećati njihovo izlučivanje.

Svilu sami osušite

Čaj od kukuruzne svile potražite u biljnim apotekama, radnjama zdrave hrane, kod privatnih uzgajivača ili preko internetskih prodavnica. Ako uzgajate kukuruz u vrtu, sačuvajte kukuruznu svilu, osušite je i spremite u teglu.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading