Paradjz vam sporo sazreva: Zbog jedne greške kasni, a evo šta uraditi da brže dozri poboljša ukus

Slobodanka Ćorić Vesti 31.07.2024 20:01 0

Ako imate puno zelenih plodova na biljkama, evo nekoliko prirodnih metoda koji će vam pomoći da ubrzate zrenje

paradajz

Shutterstock

Sniženje temperatura, naročito noću, može negativno uticati na sazrevanje paradajza. Ako kao ozeblo sunce čekate da zeleni plodovi na biljkama počnu da rumene, evo nekoliko prirodnih metoda koji će vam pomoći da ubrzate zrenje i poboljšate ukus paradajza.

1. Pravilna berba

Ne čekajte da nekoliko plodova na biljci sazri pre nego što ih uberete. Prema savetu Dragomira Radića iz PSSS-a, berbu treba obaviti čim primetite prvi zreo paradajz na grani. Ovaj pristup podstiče ostale plodove na grani da brže sazriju.

2. Zakidanje vrha biljke

Uklanjanje vrha paradajza može pomoći biljci da se fokusira na sazrevanje plodova, jer će se tako koncentrisati hranljive materije koje podstiču ranije sazrevanje.

3. Pravilno zalivanje

Ukoliko ne pada kiša, budite oprezni sa zalivanjem. Prekomerno zalivanje može produžiti vegetaciju i usporiti zrenje. Ograničeno zalivanje prisiljava paradajz da brže sazri i poboljšava njegov ukus, jer smanjuje količinu vode i kiseline u plodovima.

4. Poboljšanje ukusa

Rastvor sode bikarbone:

Koristite rastvor od 6 grama sode bikarbone u litru vode, prskajući paradajz svakih 7 dana.

Rastvor Joda: Napravite rastvor od 3 kapi joda u litru vode i tretirajte plodove i donji deo stabla. Umesto joda, možete koristiti lišće oraha koje takođe ispušta jod.

Pepeo: Pepeo je prirodno đubrivo bogato kalijumom. Napravite rastvor od jedne šolje pepela u kanti vode, dobro promešajte i odmah sipajte oko stabala. Dovoljno je 1 litar rastvora po biljci. Pre upotrebe pepela, obavezno zalijte biljke kako ne bi došlo do opekotina, naročito ako prethodno nisu bile zalivane. Pepeo se može koristiti i kao folijarna prihrana, prskajući rastvor pripremljen od pola šolje pepela na kanti vode po listovima biljaka.

5. Dozrevanje 

Zeleni paradajz možete ubrati i pomešati sa zrelim plodovima banane ili jabuke. Ovo voće ispušta biljni hormon etilen, koji pomaže bržem sazrevanju paradajza.

Primenom ovih metoda, možete poboljšati kvalitet i brzinu sazrevanja vašeg paradajza čak i kada temperature opadnu.

Komentari (0)
Loading