Sniženje temperatura, naročito noću, može negativno uticati na sazrevanje paradajza. Ako kao ozeblo sunce čekate da zeleni plodovi na biljkama počnu da rumene, evo nekoliko prirodnih metoda koji će vam pomoći da ubrzate zrenje i poboljšate ukus paradajza.
1. Pravilna berba
Ne čekajte da nekoliko plodova na biljci sazri pre nego što ih uberete. Prema savetu Dragomira Radića iz PSSS-a, berbu treba obaviti čim primetite prvi zreo paradajz na grani. Ovaj pristup podstiče ostale plodove na grani da brže sazriju.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
2. Zakidanje vrha biljke
Uklanjanje vrha paradajza može pomoći biljci da se fokusira na sazrevanje plodova, jer će se tako koncentrisati hranljive materije koje podstiču ranije sazrevanje.
3. Pravilno zalivanje
Ukoliko ne pada kiša, budite oprezni sa zalivanjem. Prekomerno zalivanje može produžiti vegetaciju i usporiti zrenje. Ograničeno zalivanje prisiljava paradajz da brže sazri i poboljšava njegov ukus, jer smanjuje količinu vode i kiseline u plodovima.
4. Poboljšanje ukusa
Rastvor sode bikarbone:
Koristite rastvor od 6 grama sode bikarbone u litru vode, prskajući paradajz svakih 7 dana.
Rastvor Joda: Napravite rastvor od 3 kapi joda u litru vode i tretirajte plodove i donji deo stabla. Umesto joda, možete koristiti lišće oraha koje takođe ispušta jod.
Pepeo: Pepeo je prirodno đubrivo bogato kalijumom. Napravite rastvor od jedne šolje pepela u kanti vode, dobro promešajte i odmah sipajte oko stabala. Dovoljno je 1 litar rastvora po biljci. Pre upotrebe pepela, obavezno zalijte biljke kako ne bi došlo do opekotina, naročito ako prethodno nisu bile zalivane. Pepeo se može koristiti i kao folijarna prihrana, prskajući rastvor pripremljen od pola šolje pepela na kanti vode po listovima biljaka.
5. Dozrevanje
Zeleni paradajz možete ubrati i pomešati sa zrelim plodovima banane ili jabuke. Ovo voće ispušta biljni hormon etilen, koji pomaže bržem sazrevanju paradajza.
Primenom ovih metoda, možete poboljšati kvalitet i brzinu sazrevanja vašeg paradajza čak i kada temperature opadnu.

Vučić ispratio Đorđu Meloni: "Poseta u duhu iskrenog partnerstva" FOTO

SRBIJA JE NA PRAVOM PUTU Mali „Naš paviljon u Osaki proglašen za jedan od 16 najboljih“

JOŠ JEDNA ZEMLJA POTVRDILA UČEŠĆE NA EKSPU 2027 Savezna vlada potvrdila

PRESTIŽNI KINESKI ČASOPIS OBJAVIO Srpski paviljon među 16 najboljih na izložbi Ekspo 2025. u Osaki

Junajted ne da Megvajera

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

Vučić posetio Glišića: "Darko je bolje, razgovarao sam sa njim"; "Srbiju ne mogu da pobede" VIDEO

Rusi primetili nešto čudno na ulicama Harkova: Šta je ovo Ukrajina spremila za bitku svih bitaka?

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live

NASTAVLJENI RADOVI NA PRIOBALJU SAVE U OKVIRU EKSPA Sve će biti prilagođeno Beograđanima i turistima

Rat – dan 1.259: Rusi napali Zaporošku oblast; Razgovarali Tramp i Zelenski; Vitkof odlazi u Rusiju

Brazilac stigao u Čelsi

Na današnji dan, 6. avgust

Ekspo 2027 Playground otvoren za posetioce – saznajte sve o prvoj međunarodnoj izložbi na Zapadnom Balkanu
