Zaboravite na čupanje korova i bolna leđa: Pospite 1 namirnicu po njemu i biće trajno uništen

Slobodanka Ćorić Vesti 22.07.2024 18:28 0

Zbog toga se so može koristiti samo za tretiranje korova koji nisu okruženi biljkama koje su vam posebno važne – idealno za neželjene biljke koje rastu kroz pukotine na asfaltu ili pločnicima ili između kamenja u dvorištu

korov

Shutterstock

Ukratko, so je efikasan netoksičan herbicid. Međutim, nije svaka so jednaka kada je u pitanju suzbijanje korova. Treba koristiti običnu jodiranu ili nejodiranu kuhinjsku so. Proverite da li je u pakovanju koje ste kupili natrijum hlorid ili magnezijum sulfat, kamena ili morska so.

Kada koristite so kao herbicid, morate biti pažljivi jer lako možete uništiti okolne biljke. Previše soli može tokom vremena učiniti zemljište neplodnim. Zbog toga se so može koristiti samo za tretiranje korova koji nisu okruženi biljkama koje su vam posebno važne – idealno za neželjene biljke koje rastu kroz pukotine na asfaltu ili pločnicima ili između kamenja u dvorištu.

So deluje na biljke tako što ih dehidrira, tj. narušava unutrašnju ravnotežu vode. Pošto je so rastvorljiva u vodi, najefikasnije je da se razmuti u vodi jer to olakšava apsorpciju.

Imajte na umu da je natrijum-hlorid vrlo toksičan za sve biljke, pa treba biti oprezan prilikom njegove primene.

Preporučena jačina rastvora slane vode zavisi od mesta gde planirate da je primenite. Ako koristite so na korov u bašti sa drugim biljkama koje ne želite da oštetite, počnite sa razblaženim rastvorom – odnos jedan prema dva.

Ako koristite so na području gde dugoročni uticaj na zemljište nije problem (poput kamena na terasi, pukotina na prilazima itd.), možete napraviti jači rastvor – odnos dva prema jedan ili tri prema jedan. Ova količina soli definitivno će uticati na pH vrednost zemljišta tokom vremena i može učiniti zemljište sterilnim.

Rastvore slane vode treba nanositi direktno na lišće korova.

Izbegavajte da potapate korenje smešom kako biste zaštitili okolno zemljište i biljke.

Slanu vodu možete nanositi raspršivačem ili je sipati iz posude.

Ako u blizini postoje druge biljke, obilno ih zalijte nakon primene herbicida na korov kako biste isprali sve slane vode koje su dospele u okolno zemljište.

Komentari (0)
Loading