Kako se rešiti puževa u bašti: Oterajte ih zauvek od povrća i cveća bez upotrebe hemije

Vesti 10.07.2024 11:58 0

Možda su zanimljivi deci, da ih gledaju i igraju se njima, ali u bašti mogu da sve da vam upropaste. Evo kako da ih oterate.

bašta

Shutterstock

Kada se puževi nastane u vašoj bašti, jer im se sviđa ukus vašeg povrća, teško ih je oterati. U poljoprivrednim apotekama se može kupiti veliki broj sredstava za njihovo uništavanje, ali mnogi više vole prirodne načine koji će ih oterati iz svoje bašte.

Ljuske od jaja

Sakupite ljuske kada oljuštite kuvana jaja, pa ih pospite oko povrća koje su napali puževi. Oštre ivice ljuski od jaja će sprečiti puževe da im priđu, jer imaju mekano telo koje može na njih da se povredi. Ljuske će se raspasti, pa će nahraniti zemlju oko biljke.

Soc od kafe

Puževi ne vole miris kafe. Zato sipajte soc oko biljaka. Možete da ga pomešate sa ljuskama jaja. Ali, nemojte da preterate s količinom, jer kafa može da zakiseli zemlju.

Sipajte pesak

Pesak funkcioniše slično kao ljuske od jaja, ali je za puževe još veća prepreka, jer se sitni komadi peska zabijaju u meko telo puža. Zato oni odustanu od prilaženja biljkama oko kojih ima peska, a on će zadržavati i vlagu oko biljke.

bašta

Shutterstock

 

Skrenite ih na drugu stranu

Puževi vole tamna i vlažna mesta. Zato stavite jedan komad drvet ili dasku koje ste nakvasili blizu biljaka koje napadaju. Oni će se tu skupiti preko noći, pa ih ujutru skupite i odnesite dalje od bašte.

Napravite im zamku

Baštovani kažu da ovaj način odlično funkcioniše. Ukopajte otvorenu činiju u zemlju blizu povrća koje puževi napadaju. Neka ivica posude bide u nivou zemlje, a u nju sipajte nekoliko centimetra piva. Puževi će da uđu u činiju i utopiće se.

Posadite lavandu i ruzmarin

Puževi vole bosiljak, pasulj, kupus, zelenu salatu, neven, jagode i još mnogo povrća. Voća i biljaka. Pregledajte bašti i ako vidite da su biljke izgrižene i da na sebi imaju sluz koju puž ostavlja, pored njih posadite one koje ne podnose. Puževi ne vole jake mirise, pa posadite lavandu, ruzmarin, begoniju i žalfiju. Ne vole ni paprat, ciklamu, hortenziju, kalifornijski mak.

Bonus video:

 

@najzena.rs Razvodi se zavodnik iz telenovela kojeg su žene obožavale! #najžena #žena #fy #fyp #foryou #viral #viralvideo #viraltiktok #divorce #tv ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading