Tera mrave i hrani cveće: Ne bacajte talog od kafe, ima više namena u domaćinstvu

Vesti 10.06.2024 08:47 0

Kada završite sa ispijanjem šoljice domaće kafe, sačuvajte talog, jer je višestruko koristan.

kafa

Shutterstock

Talog koji ostane na dnu šoljice kad popijete kafu, možete upotrebiti u domaćinstvu kao sredstvo za čišćenje, teranje insekata, prirodni osveživač vazduha, ali i za raskošnije cveće.

Napravite prirodno đubrivo

Za đubrivo od taloga kafe, pomešajte dve šolje taloga kafe sa kantom vode i ostavite da odstoji preko noći. Tom vodom posle zalivajte cveće u saksiji i povrće u bašti. Talog od kafe bogat je azotom, dodaje hranljive materije u zemlju i uklanja parazite sa biljaka.

cveće

Shutterstock

 

Očistite šerpe

Talog od kafe je prirodno abrazivan, pa će ukloniti tvrdokorne ostatke hrane sa šerpi, tiganja i plehova koji ponekad ostanu nakon kuvanja. Samo ga utrljajte na posudu, dodajte i deteržent za sudove i lako ćete sve očistiti.

Tera mrave i puževe

Soc od kafe upotrebite i kao sredstvo za teranje mrava. Stavite osušen talog na mesta na kojima se mravi skupljaju ili kuda prolaze i oni će pobeći. Ako u bašti ne možete da se otarasite puževa, poprskajte talog oko biljaka i oni će pobeći.

Upija neprijatne mirise

Stavite u činijicu osušen talog od kafe i postavite je u kuhinji. Pokupiće mirise nakon spremanja jela. Isto uradite i ako se u frižideru pojavi neprijatan miris. Ostavite činijicu preko noći i neutralisaće sve mirise.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading