Samo ovako će lepo napredovati: Kada je bolje zalivati baštu i cveće, ujutru ili uveče?

Vesti 10.06.2024 10:53 0

U vrelim danima, neki zalivaju travnjak, cveće i povrće ujutru, dok drugi rade to uveče. Kada je bolje?

zalivanje

Shutterstock

Navodnjavanje biljaka i cveća u pravo vreme doprineće da brže napreduju i da se ne osuše u letnjim danima.

Jutarnje ili večernje zalivanje?

Mnogi smatraju da je jutarnje zalivanje bolje nego večernje. Odgovor nije tako jednostavan. Ujutru je bolje koristiti nadzemne uređaje, poput prskalica, jer će se tako lišće osušiti na vreme i neće doći do gljivičnih oboljenja. Ako je reč o biljkama koje ne vole da se zalivaju po lišću već samo pri bazi, onda radite tako, pomoću creva.

Ukoliko vam je zgodnije da biljke i cveće zalivate uveče, pobrinite se da vodu sipate pravo u deo gde je koren i gde biljkama voda najviše treba.

Zalivanje biljaka

Jednogodišnje biljke imaju plitak koren i mogu da istolerišu kada se leti osuši nekoliko centimetara zemlje. Zato ćete morati da ih zalivate često, čak i svakodnevno kada je leti vruće.

Višegodišnje biljke imaju dublje korene koji omogućavaju da prežive period suše i moogu se zalivati jednom do dva puta nedeljno, polako i u više navrata (sačekate da zemlja upije vodu, pa zalijete još jednom).

zalivanje

Shutterstock

 

Zalivanje povrća

Povrću je potrebna dodatna voda za vreme toplotnih talasa - karfiol, celer, krastavac, paprika, tikvice zahtevaju konstatno vlažno tlo da bi proizvele dobre plodove. Zalivajte ih rano ujutro (oko 6 sati) kako bi biljka stigla da uzme vodu pre nego što nastupi vrućina i kako bi sunce osušilo lišće.

Zalivanje cveća u saksiji

Kada je reč o biljkama u saksijama, voda funkcioniše gotovo poput prihrane: biljke koje imaju dovoljno vode pokazuju bujan rast, dok biljke koje tek treba da se navodnjavaju izgledaju uvelo. Možete ih zalivati i dva puta dnevno kada su velike vrućine i to jednom ujutro i jednom uveče. Važno je da zemlja bude vlažna, ali ne prepuna vode.

Šta da radite ako su biljke počele da venu?

Ukoliko vam je omiljeno cveće klonulo, to može da se desi zbog štetočina i bolesti, čak i prekomernog zalivanja. Cveće može da klone zbog vrućine, ali se oporavi kada sunce zađe. Preporuka je da pregledate biljke uveče pre zalivanja i utvrdite da li je reč o toploti ili štetočinama. Vremenom ćete naučiti da prepoznate na koji način reaguju na toplotne talase.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading