Rastu, ali u prazno: Paprike slabo ili nikako zameću plodove, ovo su mogući razlozi

Slobodanka Ćorić Vesti 04.07.2024 17:24 0

Kada prolazite kroz baštu, blago protresite svoje paprike kako biste oslobodili polen, slično kao što to radi vetar

paprike

Shutterstock

Čini vam se da paprike dobro napreduju, ali plod još uvek nije na vidiku? O ovom problemu se poslednjih dana raspravlja na domaćim vrtlarskim forumima. Ako biljke paprike ne cvetaju ili ne rađaju plodove, mogući su neki od sledećih razloga.

Paprike vole toplotu. Najbolje uspevaju na temperaturama nešto iznad 20 stepeni Celzijusa. Hladno vreme može sprečiti cvetanje i plodonos. Zbog toga je važno izbegavati prerano iznošenje biljaka na otvoreno, ili ih zaštititi od niskih temperatura, posebno tokom noći.

Izostalo je oprašivanje

Još jedan razlog zbog kojeg vaše paprike cvetaju, ali ne daju plodove može biti nedovoljno oprašivanje. Cvet paprike sadrži muški i ženski deo; prašnici oslobađaju polen koji se mora preneti na tučak radi oplodnje.

Međutim, ovaj proces ne ide automatski. Potrebna je vibracija cvetova da bi se polen oslobodio, a mehanički podsticaj obično pružaju pčele, leptiri i vetar. U baštama gde je fauna uništena pesticidima, oprašivanje može biti otežano, ali postoje rešenja.

Budite vetar za svoje paprike! Kada prolazite kroz baštu, blago protresite svoje paprike kako biste oslobodili polen, slično kao što to radi vetar. Takođe, možete ručno oprašivati paprike koristeći čist pamučni štapić, prenoseći polen s prašnika na tučak.

Najbolje vreme za ručno oprašivanje je obično između podneva i 15 sati. Takođe, vodite računa da koristite različite štapiće za različite vrste paprika kako biste izbegli međusobno oprašivanje. Preporučuje se i sadnja ukrasnog bilja pored paprike da biste privukli pčele i druge oprašivače u vašu baštu.

Možda je paprika gladna?

Da li ste testirali zemljište? Idealna pH vrednost tla za paprike je između 6,0 i 6,5. Proverite nivo kalcijuma u zemlji i izbegavajte prekomernu upotrebu azota. Višak azota može uzrokovati bujanje lišća na štetu cvetanja, i učiniti biljke podložnijim bolestima.

Neki vrtlari preporučuju folijarnu ishranu gorkom solju kako bi podstakli cvetanje i formiranje plodova. Međutim, pre upotrebe, uverite se da vaše paprike zaista pate od nedostatka magnezijuma, jer višak magnezijuma može negativno uticati na apsorpciju kalcijuma, što može dovesti do truleži ploda.

Komentari (0)
Loading