Na društvenoj mreži Instagram pojavio se video snimak na kojem baka Dragica iz Sokobanje, koja ove godine u avgustu puni 99 godina, zavija letnje sarme.
Dok je unuka snima, ona sa puno elana i uz neverovatnu energiju priprema sarme sa slatkim kupusom. Kako i sama naglašava sarme obavezno ređa u dva nivoa.
Pažnju je privukao i razgovor koji su vodile devedesetdevetogodišnja baka i njena unuka.
Nano, šta radiš sada?
Pravim sarme.
Jesi li sve ti napravila?
Zavijam slatke sarme.
Letnje sarme?
U pravu si.
"Nana najstarija u Sokobanji! 99 godina i ulazi u 100!" - napisala je unuka koja je ovaj video i napravila.
Ovaj video je oduševio sve pratioce pa su se samo komentari oduševljenja nizali.
Kako i baka navodi, letnje sarme su najpopularnije u letnjem periodu, prave se od slatkog kupusa i jednako su sočne kao i sarme koje su naširoko popularne koje se prave sa kiselim kupusom.
Kada vidite baku, jedinstvena prilika je da se možda i vi oprobate u pripremi ovog ukusnog jela. Za letnje sarme će vam biti potrebno:
Sastojci:
- 500 g svinjskog mlevenog mesa
- 1 kupus
- 2 šargarepe
- 1 paradajz
- 3 glavice crnog luka
- 80 g pirinča
- 1 supena kašika vegete
- 1 pavlaka
- 1 kašika kajmaka
- 1,5 kašika brašna
- 1 kašičica soli
- pola supene kašike peršunovog lista
- pola kašičice bibera
- pola kašike aleve paprike
Priprema:
Prvo što je potrebno da uradite jeste da prvo operete kupus, zatim ga očistite i izvadite koren. Korak koji je sledeći jeste da je neophodno da stavite vodu da proključa i nakon toga stavite kupus u nju, kako bi omekšao.
Dalje, stavite malo ulja u dublju šerpu i u nju dodajte luk koji ste prethodno očistili i sitno iseckali o propržite ga kratko. Vreme je da dodate mleveno meso i da nastavite da ga dinstate zajedno sa lukom. U meso i luk izrendajte šargarepu, kao i oljušten paradajz.
Sve to nastavite da krčkate dok meso ne pobeli kada je neophodno smesu skloniti sa ringle i u smesu dodati biber, so, pirinač, vegetu, sitno isečen peršunov list i začinsku papriku. Nadev promešajte i sjedinite ukuse.
Vreme je da zavijete sarme!
Na svaki list dodajte kašiku nadeva i složite sarme u podmazanu vatrostalnu posudu. Sve ovo prelijte čašom vode. Zatim umutite kajmak, brašno, pavlaku i začine i dodajte malo tople vode. Ostavite da se sve krčka 90 minuta na 180 stepeni.
Sarme poslužite tople!