Nikada ne u vrućoj vodi ili na pultu: Ovu grešku mnogi prave kada odmrzavaju mleveno meso

Slobodanka Ćorić Vesti 07.06.2024 08:03 0

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), potrebno je ceo dan da se pola kilograma mlevenog mesa odmrzne u frižideru

mleveno meso

Shutterstock

Pre svega, kako biste ubrzali proces, preporučuje se da pre zamrzavanja meso spakujete u vrećice i pritisnete ga kako bi bilo što tanje. Na taj način će se meso brže odmrznuti kasnije. Najvažnije je zapamtiti da mleveno meso nikada ne odmrzavate u vrućoj vodi ili na pultu, jer na taj način meso postaje podložnije bakterijama koje mogu izazvati trovanje hranom.

Iako ponekad vreme ne dopušta ovu metodu, odmrzavanje mlevenog mesa u frižideru smatra se najpouzdanijim. Ova metoda omogućava najveću kontrolu nad temperaturom i drži meso izvan opasne zone u kojoj se bakterije mogu brzo razmnožavati. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), potrebno je ceo dan da se pola kilograma mlevenog mesa odmrzne u frižideru, a nakon odmrzavanja treba ga iskoristiti unutar jednog do dva dana.

Kako je najsigurnije?

Za brže odmrzavanje, koje zahteva više pažnje, mleveno meso možete preliti hladnom vodom ili ga potpuno potopiti u hladnu vodu. Važno je osigurati da je pakovanje mesa hermetički zatvoreno kako biste sprečili ulazak bakterija. Ako meso potopite, vodu menjajte svakih 30 minuta. Ova metoda omogućava da se manja pakovanja mesa odmrznu za sat vremena ili manje, ali meso treba odmah pripremiti nakon odmrzavanja.

Najbrži način za odmrzavanje mlevenog mesa je korišćenje mikrotalasne. Pre toga, uklonite ambalažu koja nije otporna na toplotu i stavite meso u posudu prikladnu za mikrotalasnu pećnicu. Ako koristite ovu metodu, meso takođe treba odmah kuvati nakon odmrzavanja.

Komentari (0)
Loading