Kao začin u jelima i salatama, koristi se još od 17. veka, kaada se pominje u jednom francuskom kuvarskom zapisu. Peršun nije samo aromatičan i ukusan začin za jela, već ima i lekovita svojstva koja su odavno poznata u našem narodu, zahvaljujući bogatstvu vitamina i minerala koji se u njemu nalaze.
Produžite mu svežinu
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Za jela i salate najbolje je koristiti svež peršun. Ali znamo da on brzo uvene kada stoji u frižideru, koji god način skladištenja da koristite. Jedna domaćica je isprobala razne načine i pronašla onaj koji čuva svežinu ovom začinu jako dugo, čak mesec dana!

Unsplash
Šta treba da uradite
Sipajte u činiju vodu, dodajte kašiku sode bikarbone i stavite peršun koji ste rukom iskidali. Promešajte i ostavite da stoji 15 minuta. Zatim sipajte malo sirćeta na dasku za seckanje i obrišite je. Peršun operite u tri čiste vode. Preko daske za seckanje stavite pamučnu krpu pa na nju izvadite peršun. Umotajte i ostavite da se potpuno osuši. U sterilizovanu teglu stavite na dno papirni ubrus, pa ubacite suv peršun. Teglu hermetički zatvorite i čuvajte u frižideru. Peršun će tako ostati svež jako dugo, čak i više od mesec dana, a zadržaće i svoju jaku aromu i ukus.
Bonus video: