Sačekajte da nevreme prođe: Stvari koje ne treba da radite u kući kad grmi

Slobodanka Ćorić Vesti 03.06.2024 17:05 0

Evo nekoliko ključnih stvari koje treba izbegavati tokom oluje, posebno u kuhinji i kupatilu, dok sačekujemo da nevreme prođe

Sačekajte da nevreme prođe: Stvari koje ne treba da radite u kući kad grmi

Unsplash

Dok munje sijevaju i grmljavina odjekuje, postoje određene aktivnosti koje je najbolje izbegavati u kući. Ovo su stvari koje ne treba da radite u kući kad grmi, a poseban oprez je neophodan u kuhinji i kupatilu. Sačekajte da oluja prođe pre nego što nastavite sa svojim uobičajenim aktivnostima.

Korišćenje električnih aparata: Kada grmi, pametno je isključiti sve električne uređaje iz zidnih utičnica. Ovo uključuje šporet, mikrotalasnu pećnicu, električne grejalice, i ostale uređaje koji mogu predstavljati rizik od strujnog udara u slučaju udara groma.

Tuširanje ili kupanje

Iako se čini prijatno da se opustite u toploj kupki dok napolju grmi, kupatilo može biti opasno mesto tokom oluje. Voda je odličan provodnik elektriciteta, pa je najbolje izbegavati tuširanje ili kupanje sve dok ne prođe nevreme.

Kuvanje na otvorenom plamenu

Ako se nalazite u kuhinji, izbegavajte kuvanje na šporetu na otvorenom plamenu. U slučaju udara groma, plamen može biti izvor požara, pa je bezbednije sačekati dok nevreme prođe pre nego što pripremate obroke.

Dodirivanje metalnih površina

Tokom grmljavine, izbegavajte dodirivanje metalnih površina u kući, poput slavina, sudopera ili električnih aparata. Metal može provoditi elektricitet i povećati rizik od udara groma.

Upotreba fiksnog telefona

Iako su mobilni telefoni bezbedniji tokom oluje, fiksni telefoni mogu biti izvor opasnosti ako udari grom. Ako je moguće, izbegavajte korišćenje fiksnog telefona dok traje nevreme.

Kada se grmljavina stiša i oluja prođe, proverite da li je sve u redu pre nego što nastavite sa uobičajenim aktivnostima u kući. Pazite na moguće štete od udara groma ili poplava, i ne oklevajte da pozovete stručnjake ako primetite neke probleme.

Komentari (0)
Loading