Savršena klopka za stršljenove: Probajte sami i uverite se da joj nema ravne

Slobodanka Ćorić Vesti 30.05.2024 11:15 0

Zamke za hvatanje stršljena su vrlo delotvorne. Plastične flaše sa otvorima na sredini u koje uspemo malo piva ili voćnog soka, su prava klopka

Savršena klopka za stršljenove: Probajte sami i uverite se da joj nema ravne

Shutterstock

Borba sa stršljenovima treba da bude dobro isplanirana, i oprema za borbu je obavezna, inače, nastradalih će biti i na obe linije fronta. Najbolje je gnezdo u potpunosti ukloniti, čime zajednica ne može da se obnovi. To je moguće izvesti jedino sa dobrom opremom, višestruko jačom od klasične pčelarske (ubod stršljena je do 5mm). Takođe je moguće uništiti insekte tretiranjem insekticidom.

Prskanje se može obaviti komprimovanim sprejom, koji je namenjen samo za ove vrste insekata. Ovako namenjen sprej ima dozator na rasprskivaču, koji usmerava mlaz tečnosti, koji je pod pritiskom, i takav mlaz može dosegnuti i tri metra, što je realno dovoljna udaljenost da se isprska mesto gde se nalazi gnezdo.

Takođe korišćenje koncentrata insekticida (osatoks-koncentrat) koji rastvorimo sa vodom prema uputstvu proizvođača i zatim prskalicom sa produžetkom za prskanje, i time je omogućeno bezbedno rastojanje.

Zamke za hvatanje stršljena su vrlo delotvorne. Plastične flaše sa otvorima na sredini u koje uspemo malo piva ili voćnog soka, su prava klopka, koja dnevno nahvata dosta ovih insekata. Takođe lepljive trake ili lepak za miša na kartonu, se mogu postaviti u blizini legla, a kao mamac koristimo komadić ribe ili mesa. Ovako ne privlačimo korisne pčele, ali zato miris užeglog mesa je neodoljiv za stršljena. Kada se jedan uhvati, ubrzo se nakupi dosta njih, prenosi Novi.ba.

Komentari (0)
Loading