Nemojte da se kajete: Greške u domu je moguće popraviti na 5 načina, svima će poći za rukom

Vesti 25.05.2024 16:08 0

Ponekad se izgubimo u estetici i izgubimo iz vida funkciju

krečenje

Shutterstock

Svi pravimo razne greške, a greške u dizajnu mogu biti posebno frustrirajuće jer su često jako skupe. Na kraju krajeva, bukvalno se morate da naučite da se nosite sa njima.

Ali dobra vest je da neke uobičajene greške u dizajnu imaju lake i pristupačne popravke - pretvarajući velike greške u manje pogrešne korake.

Dnevna soba

Shutterstock

 

Evo pet uobičajenih grešaka u dizajnu i kako ih popraviti. 

Izabrali ste pogrešnu boju farbe

Ako ste ofarbali celu prostoriju u boju koju jednostavno ne volite, postoji nekoliko opcija. Prvi je da sačekate da se boja osuši i očvrsne. Živite s njom nekoliko dana. Možda ćete otkriti da je više volite u određeno doba dana kada u prostoriji ima više ili manje svetla. 

U najgorem slučaju, uvek možete ponovo ofarbati prostoriju. Međutim, ovog puta bi bilo dobro da uzmete nekoliko uzoraka i nanesete ih na zid pre nego što uložite novac u veliku kantu farbe. 

Alternativno, razmislite o pokrivanju zida sa puno velikih umetničkih dela ili čak kreiranju zida galerije, tako da boja postaje manje fokusna tačka.

Kajete se zbog kupovine skupog predmeta

Dopao vam se taj skupi kauč u prodavnici, ali kada ste ga doneli kući, shvatili ste da to nije baš pravi izbor za vaš tradicionalan dom. 

Kada su u pitanju artikli sa visokom cenom, najbolje je da proverite politiku vraćanja što je pre moguće. Možda ćete jednostavno moći da ga vratite i počnete iznova. Ako nešto ne možete da vratite, možda možete bar da ga zamenite za nešto prikladnije. 

sofa

Tjeerd Kruse / Panthermedia / Profimedia

 

U situaciji konačne prodaje, možda ćete morati da se nosite sa tim. Ali, dajte mu šansu. Ono što danas izgleda kao greška moglo bi vam se s vremenom dopasti. Ako ne, razmislite o preprodaji na sajtu kao što je ,,AptDeco" ili ,,Facebook Marketplace" i iskoristite novac da kupite komad koji će vam se svideti.

Kupili ste prevelik kauč

Jedna od najčešćih grešaka je kupovina kauča koji je prevelik za vašu dnevnu sobu. Džuli Ajrlend, arhitekta za dizajn enterijera i osnivač škole za renoviranje domova, preporučuje da ga ponovo postavite da biste videli da li možete da ga uklopite. „Ponekad, jednostavno pomeranje na najduži zid ili ugao menja sve."

Ona takođe predlaže korišćenje vizuelnih trikova kako bi se soba osećala uravnoteženijom. „Koristite ogledala da biste stvorili veću dubinu i reflektovali svetlost u prostoriji, ili koristite paletu svetlih boja za zidove i plafon da bi prostorija izgledala veća“, objašnjava Ajrlend.

Kupili ste premali kauč

Ako je vaš kauč premali za vaš prostor - ne brinite. Postoji mnogo opcija. U nekim slučajevima ćete možda ćete moći da dodate još jedan ili dva komada. Problem rešen.

Ajrlend savetuje preuređivanje nameštaja grupisanjem manjih delova zajedno. „Volim da koristim dva kauča okrenutih jedan prema drugom, a zatim dodam nekoliko bočnih fotelja. Ovo stvara lep intimni prostor za sedenje i čini da se stvari osećaju proporcionalnijim u velikom prostoru.”

Dnevna soba

Shutterstock

 

Druga ideja je korišćenje velikog tepiha koji se proteže pored svih delova vašeg nameštaja tako da svi stanu na njega. „Ovo će uzemljiti vaš nameštaj i vratiti proporciju u vaš prostor“, objašnjava ona.

Zatim dodajte ukrase da biste skrenuli pažnju sa manjeg kauča. „Uključite veće ili smelije ukrase da dodate vizuelnu težinu i ravnotežu u prostoriju. Volim da koristim velike umetnine, visoke podne lampe, velike žardinjere, ogledala i ukrasne predmete kako bih popunila prazan prostor i skrenula pažnju sa malog nameštaja.

Zaboravili ste na funkcionalnost

Ponekad se izgubimo u estetici i izgubimo iz vida funkciju. Rezultat je neudobna soba. „Razmislite o tome kako koristite prostor i napravite plan. Uverite se da ima dovoljno mesta za sedenje za vašu porodicu, dovoljno prostora za odlaganje da biste sprečili nered i lak protok između oblasti“, kaže Ajrlend. „Dobro pravilo je da budete sigurni da imate minimalnu širinu od tri stope za sve prolaze i staze unutar i van i oko vašeg nameštaja u prostoru, navodi Real Simple.  

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading