Skoro da ne možemo da zamislimo obrok bez krompira. Otkrićemo vam kako da postignete najbolji ukus jela koje pravite od ove namirnice.
Dodajte sirće
Ako niste vešti u kuhinji, verovatno mislite da nije neka velika filozofija skuvati krompir. Možda nije, ali takođe nije ni jednostavno kao što izgleda. Važno je da krompir ne ostane živ unutra, ali i da se ne raskuva, kao i da bude ukusan. Za najukusnije jelo od krompira, kuvari primenjuju jedan trik. Oni dodaju sirće. Kada kuvate krompir, recimo, za pire, sve što treba da uradite jeste da posle 15 minuta kuvanja krompira dodate so i malo sirćeta. Krompir kuvajte oko pola sata.
Zašto sirće?
Sirće pomaže krompiru da formira tanku kožicu spolja koja omogućava da zadrži oblik, odnosno da se ne raspadne. Možete da koristite bilo koje sirće, svejedno da li je alkoholno ili jabukovo, mada jabukovo može dati drugačiji miris jelu, pa je bolje da dodate alkoholno sirće. Sa sirćetom nemojte da preterujete da jelo ne bi bilo kiselo. Dovoljno je da stavite jednu kašičicu na 5 krompira.
Može i limunov sok
Ukoliko nemate sirće ili vam se ne dopada ta ideja, možete da stavite sveže isceđen limunov sok. Sve uradite na isti način – stavite jednu kašičicu soka na 5 krompira. Sok prvo procedite kako ne bi imao pulpu.
Bonus video: