Sprečite da banane potamne: Isečeni kolutovi neće dobiti smeđu boju pomoću ova 2 sastojka

Vesti 21.05.2024 11:35 0

Kada pravite kolače, važno je da banane koje ste iseklu zadrže svoju prirodnu boju.

banana

Shutterstock

Prilikom pripreme poslastica sa bananama, dešava se da isečeni kolutovi brzo potamne, odnosno dobiju smeđu boju, a to u kolačima ne izgleda lepo, posebno ako ih koristite za dekoraciju kolača i torti.

Upotrebite voćne sokove

Srećom, postoji jednostavan način koji omogućava da sprečite promenu boje banana. Potreban vam je voćni sok. Isečene kolutove banane potopite na kratko u sok. Kiselina iz voćnih sokova sprečiće ispuštanje enzima koji su, u dodoru s kiseonikom, odgovorni za tamnjenje.

U zavisnosti od recepta za poslasticu, možete koristiti sok od pomorandže, limuna ili ananasa. Svi oni sadrže visok nivo kiseline. Samo treba obratiti pažnju prilikom izbora soka zbog kiselosti koju može dati poslastici i tako promeniti njen ukus.

banana

Shutterstock

 

Jabuka i med

Druga opcija koja ne bi trebalo znatno da utiče na slatkoću banane i tako promeni ukus kolača, jeste sok od jabuke! Iako nije kiseo, sok od jabuke u sebi sadrži kiselinu koja će sprečiti da banana promeni boju, a neće smanjiti njenu slatkoću ni uticati na ukus kolača.

Još jedan sastojak koji možete isprobati je med, čiji je nivo kiselosti sličan jabuci i takođe zaustavlja tamnjenje banane. Kolutiće banane ne treba uroniti u med, već treba istopiti kašiku meda u 120 ml vode pa dobijenom tečnošću na 30 sekundi potopiti isečenu bananu.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading