Ova tečnost uništava vaše biljke: Stručnjak otkriva šokantnu istinu o zalivanju

Slobodanka Ćorić Vesti 17.05.2024 10:48 0

U poslednje vreme, sve više ljudi prijavljuje probleme sa rastom biljaka, a krivac je često tečnost koju svakodnevno koristimo za zalivanje

Zalivanje biljke

Shutterstock

Baštovanstvo može biti izuzetno opuštajuća i korisna aktivnost, ali ponekad, čak i uz najbolje namere, možemo naneti štetu našim biljkama. U poslednje vreme, sve više baštovana prijavljuje probleme sa rastom i zdravljem biljaka, a krivac je često tečnost koju svakodnevno koristimo za zalivanje – voda iz slavine.

Problem sa vodom iz slavine

Voda iz slavine može izgledati kao bezopasan izbor za zalivanje biljaka, ali u mnogim slučajevima, ona sadrži supstance koje mogu negativno uticati na njihov rast i razvoj. Najčešći problem predstavljaju visoki nivoi hlora i fluorida koji se dodaju vodi za dezinfekciju i kontrolu bakterija.

Talog kafe

 Talog od kafe sadrži kiselost koja je nepoželjna za biljke, posebno ako sadrži mleko ili šećer.

"Hlor je štetan za biljke jer uništava korisne mikroorganizme u zemljištu koji su ključni za zdrav rast korena," objašnjava dr. Aleksandar Jovanović, stručnjak za hortikulturu. "Fluorid može uzrokovati spaljivanje vrhova lišća, što je često vidljivo kod sobnih biljaka poput dracene i palmi."

Alternativna rešenja za zalivanje

Da biste osigurali optimalne uslove za svoje biljke, razmislite o sledećim alternativama:

Kišnica: Kišnica je prirodan izbor za zalivanje jer ne sadrži štetne hemikalije. Sakupljanje kišnice je jednostavan proces koji može značajno poboljšati zdravlje vaših biljaka.

Destilovana voda: Destilovana voda je potpuno čista od minerala i hemikalija. Iako može biti skuplja opcija, idealna je za osetljive biljke.

 Mleko

Sadrži šećer, proteine i masti, što ga čini lošim izborom za zalivanje biljaka

Odležana voda iz slavine: Ako nemate pristup kišnici ili destilovanoj vodi, ostavite vodu iz slavine da odstoji 24 sata pre zalivanja biljaka. Ovo će omogućiti isparavanje hlora.

Filtirana voda: Upotreba filtera za vodu može značajno smanjiti prisustvo hlora, fluorida i drugih štetnih supstanci.

Dodatni saveti za zdrave biljke

Pored izbora prave tečnosti za zalivanje, evo još nekoliko saveta kako da vaše biljke budu zdrave i bujne:

Redovno đubrenje: Biljkama su potrebni hranljivi sastojci koje obično ne dobijaju samo iz vode. Koristite organska đubriva za najbolji rezultat.

Pravilno zalivanje: Izbegavajte prekomerno zalivanje koje može dovesti do truljenja korena. Proverite vlažnost zemljišta pre nego što ponovo zalijete biljke.
Održavanje odgovarajuće vlažnosti: Posebno važno za sobne biljke je održavanje odgovarajuće vlažnosti vazduha, naročito tokom zimskih meseci kada grejanje može da isušuje vazduh.

Pročitajte još: https://najzena.alo.rs/dom-i-saveti/vesti/58431/starinski-recept-za-raskosno-cvece-kljucalom-vodom-prelijte-1-namirnicu-i-imacete-najbolju-prihranu/vest

Zalivanje biljaka vodom iz slavine može izgledati kao praktično rešenje, ali dugoročno može naneti štetu vašim biljkama. Odabir alternativnih izvora vode, poput kišnice ili destilovane vode, može napraviti značajnu razliku u njihovom zdravlju i vitalnosti. Sledeći ove savete, osiguraćete da vaše biljke ne samo prežive, već i napreduju, stvarajući prelepe zelene oaze u vašem domu i vrtu.

Komentari (0)
Loading