Nećete verovati koliko je lako: Sukulenti su prelepi i ne zahtevaju mnogo pažnje, evo koliko ih često treba zalivati

Vesti 27.04.2024 18:44 0

Hajnrih kaže da možete koristiti isti metod zalivanja kao i sobne biljke ako imate male sukulente u saksiji na otvorenom

biljke

Shutterstock

Sukulenti su i simpatični i otporni, zbog čega su mnogima jedna od najomiljenijih sobnih biljaka, posebno onima koji nisu vrsni baštovani. Obično su biljke koje ne zahtevaju održavanje i dolaze u različitim oblicima i veličinama. U stvari, postoji na hiljade različitih vrsta sukulenata koje možete izabrati.

Iako su sukulenti biljke koje podnose sušu, a njihovi prekrasni sočni listovi su napravljeni da skladište vodu, neophodno je znati kako da ih pravilno zalijevate da bi im pomogli da napreduju. Prilično je jednostavno, ali morate paziti da im dajete dovoljnu količinu vode kako biste sprečili da uvenu.

Naučite kako pravilno zalijevati sukulente pomoću naših stručnih savjeta kako biste mogli pronaći ravnotežu između previše i nedovoljno vode.

Koliko često treba da zalivate sukulente?

Pošto su sukulenti biljke koje zadržavaju vodu, ne zahtevaju redovan raspored zalivanja. „Ne postoji tačno pravilo o tome koliko puta mesečno treba da zalivate svoje sukulente jer postoji toliko mnogo faktora koje treba uzeti u obzir“, kaže Nejtan Hajnrih, hortikulturista i botanički dizajner. ,,Tip tla, sorta biljaka, sezonsko vreme, temperatura, klima i vlažnost utiču na to koliko često treba da zalivate svoje biljke."

On nastavlja: ​​,,U svom prirodnom staništu, mnoge sorte sukulenata se oslanjaju na upijanje vlage iz vazduha, a ne na kišnicu, dok su se druge prilagodile kišnoj klimi. Međutim, jedina stvar koju svi sukulenti imaju zajedničko je to što ne podnose vlažno tlo."

biljke

Shutterstock

 

Međutim, Hajnrih kaže da postoji jednostavno pravilo koje će vam pomoći da odredite kada da zalivate sukulente kako biste ih održali zdravim i srećnim bez obzira na to gde su posađeni: kada je zemlja vašeg sukulenta suva na dodir, vreme je za zalivanje .

„Ne zalivajte kada je tlo vlažno ili ima bilo kakvu primetnu vlagu kada vrhom prsta osetite površinu zemlje“, kaže on. „Na isti način možete osetiti vlagu na svojoj odeći u mašini za sušenje veša. Laganim dodirom možete da proverite da li ima vlage u zemljištu vašeg sukulenta l.

„Veoma je lako preterano zalivati sukulente, zato vodite računa da ih zalivate samo kada je zaista potrebno zalivati, a ne onda kada vi želite da ih zalivate“, dodaje on.

Kako zalivati sukulente u zatvorenom prostoru?

Hajnrih kaže da sukulenti u saksijama koji se uzgajaju u zatvorenom prostoru poštuju ista osnovna pravila zalivanja kao i svi ostali sukulenti - zalivajte samo kada je zemlja suva. Trebalo bi da ih dobro zalijete kada se zemlja na vrhu posude oseti suvom na dodir.

„Odličan način za zalivanje sukulenta u saksiji je da ga stavite u plitku činiju ili tanjir u sudoperi ili u kadi“, kaže on. ,,Zatim, polako i nežno dodajte vodu u lonac dok ne ponestane vode, i napunite posudu u kojoj zalivate. Pustite da sukulent upije onoliko vode koliko želi u narednih 30 minuta."

Biljke

Shutterstock

 

„Nakon što je biljka upila vodu i zemlja je potpuno zasićena, izvadite je iz posude i pustite da višak vode iscuri u sudoperu pre nego što je vratite na lepo, svetlo i sunčano (ali ne prevruće) mesto u vašem domu“, dodaje on.

Držite svoje sukulente podalje od vrelih prozora sa direktnom sunčevom svetlošću jer to može da sprži njihovo lišće.

Kako zalivati sukulente napolju?

Hajnrih kaže da možete koristiti isti metod zalivanja kao i sobne biljke ako imate male sukulente u saksiji na otvorenom. Ali ako imate velike, teške saksije sa puno zemlje, trebalo bi da ih dobro zalijete kada se osuše, a zatim pustite da se osuše pre nego što ponovo zalijete.

,,Ako zalivate sukulente posađene u zemlju, obratite pažnju na to koliko je vlažno tlo pre nego što zalijete", kaže on. „Peščana tla se isušuju brže od teških glinenih tla, pa budite svesni koliko se brzo ili sporo vaše tlo suši. Ako kiša redovno pada svakog meseca u godini, možda nikada nećete morati da zalivate sukulente koji su zasađeni u zemlji.“

Takođe kaže da vodite računa o potrebama vaših drugih biljaka za vodom i da ne kombinujete sukulente sa biljkama koje treba češće zalivati, prenosi Real Simple.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading